Πορτογαλία: Το κομμουνιστικό κόμμα θετικό σε συνεργασία με σοσιαλιστές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας παρουσιάστηκε πρόθυμο να στηρίξει μία κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Σε μία κατά τα φαινόμενα μεταστροφή της πάγιας τακτικής του κόμματος, ο ηγέτης  του Κ.Κ Τζερόνομο ντε Σούσα δήλωσε ότι:  » Μία κυβερνητική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, θα τύχει της πολιτικής μας στήριξης, προκειμένου να σταματήσει η εφαρμογή της λιτότητας από το κεντροδεξιό κόμμα».

«Μια λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που αναπόφευκτα περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, θα έχει την πολιτική μας υποστήριξη, για να σταματήσει η επανάληψη αυτής της πολιτικής (της λιτότητας)» της κεντροδεξιάς παράταξης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος,  μετά από την συνάντηση του με τον ομόλογο του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος ενδεχομένως να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της απερχόμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά την επικράτηση της στις εκλογές της Κυριακής, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο Πέντρο Πάσος Κοέλιου που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, κάλεσε σε συζητήσεις για πιθανή συνεργασία τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα. Αλλά ο Κόστα δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με την κεντροδεξιά και δήλωσε πως θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κομμάτων της άκρας αριστεράς (το Μπλοκ της Αριστεράς και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους), που εναντιώνονται στις πολιτικές λιτότητας. Μαζί με τους Σοσιαλιστές μπορούν να συγκεντρώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην νέα βουλή της Πορτογαλίας των 230 βουλευτικών εδρών, η κεντροδεξιά συγκεντρώνει 104 έδρες, οι Σοσιαλιστές 85, το Μπλοκ της Αριστεράς 19 και το Κομμουνιστικό Κόμμα 17.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here