Πολ Μέισον: Η Γερμανία είναι ο ένοχος για την κρίση

Τη Γερμανία θεωρεί ως τον κύριο ένοχο για την κρίση στο σύνολό της, ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον. Ο δημοσιογράφος του Channel 4 κατηγορεί την γερμανική κυβέρνηση ότι είναι παγιδευμένη «σε μια αντίληψη της πραγματικότητας που εδράζεται στους κανόνες», την ώρα όμως που αυτοί… δεν λειτουργούν.

Παράλληλα εξαπολύει πυρά κατά του ΔΝΤ, καταλογίζοντας του ψύχωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Κόρμπιν στη Βρετανία. Μιλάει όμως και για μια άλλη εμμονή… αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το Grexit. «Η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για να παραμείνει στην ευρωζώνη», προειδοποιεί, καθώς όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έπαψε να πιστεύει ποτέ στη λύση της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Κάνοντας τον απολογισμό των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού, ο Πολ Μέισον καταλογίζει και στον ΣΥΡΙΖΑ ένα λάθος. «Δεν πίστεψαν πως μια αναμέτρηση με την ένταση του Ιουλίου ήταν πιθανή», λέει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, επισημαίνει ότι δεν είναι ευθέως υπέρ του Brexit, ωστόσο θεωρεί χρήσιμο να λειτουργήσει το δημοψήφισμα σαν μοχλός μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ:. «Να μην υπάρξει ένταξη της Τουρκίας, να θεσμοθετηθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης με υποχρεωτική ανακατανομή και να σωθεί η βιομηχανία χάλυβα», όπως σημειώνει.

Επίσης, αναλύει την άποψή του περί «μετακαπιταλισμού», τονίζοντας ότι ο μη καπιταλιστικός συνεργατικός τομέας που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα μέρος της απάντησης στη στασιμότητα».

Τέλος, ο κ. Μέισον επισημαίνει την ανάγκη αφύπνισης του φιλελεύθερου Κέντρου, για να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη, σε απάντηση της ακροδεξιάς ρητορικής. «Οι δεξιές και εθνικιστικές απαντήσεις δείχνουν πιο πειστικές», παραδέχεται και προσθέτει: «Το μάθημα από τη δεκαετία του ’30 είναι, πρώτον, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατέψουν τους πολίτες τους και, δεύτερον, οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες, οι αναρχικοί και η Αριστερά πρέπει να ενωθούν σε προσωρινές συμμαχίες για να νικήσουν τον φασισμό».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here