Πολύωρη κατάθεση Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Επί τέσσερις ώρες κατέθετε ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Παπασταύρου συνοδευόταν από τον συνήγορο του και δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση, για δυο κακουργήματα, από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα ο οποίος ερευνά την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκ. ευρώ στην τράπεζα HSBC ο οποίος εντοπίστηκε στη λίστα.

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να υποστηρίζει ότι υπήρξε διαχειριστής λογαριασμού του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και τα κεφάλαια που καταγράφονται ανήκουν σε εκείνον.

 

Για να αποδείξει μάλιστα τους ισχυρισμούς του, κατέθεσε στον εισαγγελέα έγγραφα της τράπεζας αλλά και το πληρεξούσιο, βάσει του οποίου, όσα χρήματα βρέθηκαν στον επίμαχο λογαριασμό ανήκουν στον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπη Μιωνή.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του εισαγγελέα αλλά και στις  έγγραφες εξηγήσεις του ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε πως είχε οριστεί ως πληρεξούσιος του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία. Όσο για τα ονόματα του πατέρα του που έχει αποβιώσει και της μητέρας που επίσης έχει κληθεί ως ύποπτη σε εξηγήσεις και τα οποία «φιγουράρουν» ως δικαιούχοι και αυτοί του λογαριασμού,  ισχυρίστηκε πως ήταν οικογενειακοί φίλοι με τον επιχειρηματία.  Όλα αυτά βέβαια πρέπει να ελεγχθούν για να διακριβωθεί και η βασιμότητα των ισχυρισμών του κ. Παπασταύρου. «Αποδεικνύω όσα λέω για το σύνολο των χρημάτων», φέρεται να είπε ο κ. Παπασταύρου  στις εξηγήσεις του.

Εναπόκειται πλέον στον εισαγγελέα η αξιολόγηση αυτών των στοιχείων  πριν καταλήξει στην ποινική αποτίμηση της υπόθεσης, αν δηλ. θα προχωρήσει στην άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης. Σχεδόν βέβαιο πάντως θεωρείται πως θα ζητηθεί  νέα συνδρομή εφοριακών αρχών προκειμένου να διασταυρωθούν  τα έγγραφα και το περιεχόμενο τους , τα οποία προσκομίστηκαν από τον κ. Παπασταύρου.

Η γραπτή δήλωση του κ.Παπασταύρου

Σήμερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσα στις αρμόδιες Αρχές διευκρινιστικό υπόμνημα για την υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομά μου. Το υπόμνημα περιλαμβάνει όλα τα στοιχείαπου αποδεικνύουν πλήρως  τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία.Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως «πληρεξούσιος».

Ειδικότερα  υπέβαλα τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει.

Επειδήη υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως «συνδικαιούχο» του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες,η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.

Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές,και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό. Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για το λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο», θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here