Πολωνία: Χιλιάδες κατά του νομοσχεδίου για την απαγόρευση της άμβλωσης

Xιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα διαδήλωσαν το Σάββατο μπροστά από το Κοινοβούλιο της Πολωνίας στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει την απαγόρευση της άμβλωσης σε αυτήν την χώρα, η οποία κυβερνάται από τη συντηρητική καθολική Δεξιά, αλλά και της ισχύουσας νομοθεσίας που είναι ήδη από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο ξεκίνησε να εξετάζει – κι αφού οι βουλευτές ενέκριναν το αίτημα κατά πλειοψηφία– την πρόταση νόμου που προήλθε από μια πρωτοβουλία πολιτών κι η οποία κατατέθηκε από την οργάνωση «Στοπ στην Άμβλωση». Βάσει της πρότασης απαγορεύεται η άμβλωση με μόνη εξαίρεση την περίπτωση που η ζωή της εγκύου διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Με σύνθημα «τέλος τα αστεία!» και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης «Σώζουμε τις γυναίκες!» οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες σημαίες και πλακάτ όπου μπορούσε να διαβάσει κανείς:

«Σταματήστε τους φανατικούς που μας κυβερνούν», «έχουμε ανάγκη από ιατρική φροντίδα, όχι εκείνη του Βατικανού» ή «θέλουμε γιατρούς όχι αστυνομικούς».

«Είμαι πραγματικά θυμωμένη με αυτούς τους κουστουμαρισμένους που θέλουν να αποφασίζουν για την ζωή των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές σε αβάσταχτες καταστάσεις» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Μπλούμσταζ, καθηγήτρια λυκείου.

Η οργάνωση «Σώζουμε τις γυναίκες» ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ μιας ευρωπαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα εγγυάται την πρόσβαση στη νόμιμη άμβλωση, στην σεξουαλική εκπαίδευση και την αντισύλληψη.

«Σε λίγους μήνες, θα σας ζητήσω την βοήθειά σας να συγκεντρώσουμε περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Θα απευθύνονται όχι πλέον σε εκείνους που μας περιφρονούν αλλά σε εκείνους που θα μας ακούνε» επισήμανε η Μπάρμπαρα Νοβάκα, μέλος της οργάνωσης.

Οι προασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση πρότειναν την ιδέα να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στην Πολωνία μια «απεργία γυναικών» κατά τη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες καλούνται να απέχουν από την εργασία τους, να ντυθούν στα μαύρα και να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Η νυν εκδοχή του νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό διαβούλευση στο Κοινοβούλιο προβλέπει την επιβολή ποινή κάθειρξης έως 5 έτη τόσο για τους γιατρούς και άλλα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην άμβλωση όσο και για τις ίδιες τις ασθενείς, όμως δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στις γυναίκες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση.

Ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικό έλεγχο που υποδεικνύει μια σοβαρή μη αναστρέψιμη παθολογία στο έμβρυο και εγκυμοσύνη αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here