Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ: Ο πολιτισμός είναι το παράθυρο στη ζωή

Συνέντευξη στη Μαρία Κωνσταντοπούλου

Από το 1997, στο κτίριο της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, στην Πλατεία Αμερικής λειτουργεί το Πολιτιστικό Στέκι. Πολιτισμός, Τέχνη, Ιδέες, Πνεύμα, Έμπνευση, Δημιουργία συνυπάρχουν και δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση, στο πλαίσιο του προγράμματος. Η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Στεκίου κα Κατερίνα Καρατσώλη μίλησε στο presspublica.gr :

-Πόσα χρόνια λειτουργεί το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ?   Σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι η φιλοσοφία του?

Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Ανοιχτό Πρόγραμμα Απεξάρτησης από ναρκωτικά, από την αρχή της λειτουργίας του (1990) έκανε και κάνει παρεμβάσεις και εκδηλώσεις στην γειτονιά της Πλατείας Αμερικής όπου εδρεύει, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών και την από κοινού παρέμβαση σε αυτό το καίριο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα. Μέσα από αυτές τις δράσεις έγινε αισθητή η ανάγκη για τη δημιουργία ενός σταθερού και μόνιμα ανοιχτού χώρου / πυρήνα μιας ζωντανής και δημιουργικής σχέσης μεταξύ του Θεραπευτικού Προγράμματος και της ευρύτερης κοινότητας. Έτσι, το 1997 στο κτίριο της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ξεκίνησε να λειτουργεί το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Η ύπαρξη ενός Πολιτιστικού Στεκιού μέσα στη Θεραπευτική Κοινότητα, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών της Κοινότητας και της γειτονιάς, των ανθρώπων της τέχνης, διαφόρων πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων και γίνεται φυτώριο νέων καλλιτεχνών που τους παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα έναν ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Παράλληλα, το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταυροπούλου 29 αποτέλεσε και αποτελεί ένα χώρο ζωής που μέσω των πολιτιστικών δράσεων, λειτουργεί και ως πυρήνας πρόληψης των εξαρτήσεων.

odysseialei

-Ποιες είναι οι δράσεις του και με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι εκδηλώσεις? 

Στο χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές, θεατρικά project, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια και ομιλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών. Το Πολιτιστικό Στέκι είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θέλουν να παρουσιάσουν την δουλειά τους, έχοντας σημεία ταύτισης με την  φιλοσοφία της Θεραπευτικής Κοινότητας.

3

 

 Πόσο ενεργή είναι η συμμετοχή των μελών και των γονιών τους στην διοργάνωση?

Η συμμετοχή των μελών και των γονιών του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στη διοργάνωση και στην φιλοξενία των εκδηλώσεων είναι ενεργή. Ο χώρος της  Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ διαχειρίζεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε δράση συμβαίνει σε αυτόν είναι υπόθεση όλων. Παράλληλα  λειτουργεί Ομάδα Πολιτιστικού Στεκιού που απαρτίζεται από γονείς που συμμετέχουν στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και, υποστηρίζοντας τον άνθρωπό τους, συμβάλλουν στην διοργάνωση, στην δημοσιοποίηση και στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Ποιος είναι ο ρόλος του πολιτισμού σε προγράμματα απεξάρτησης?

Η έννοια «πολιτισμός» είναι αδιαμφισβήτητα πολύ πλούσια σε ορισμούς. Ο Γερμανός φιλόσοφος Φίχτε όρισε τον πολιτισμό ως άσκηση και καλλιέργεια όλων των ανθρώπινων δυνάμεων με έναν αντικειμενικό σκοπό: να απαλλαγεί ο άνθρωπος από κάθε τι που δεν ανήκει στη βαθύτερη, τη γνήσια φύση του και να κατακτήσει έτσι την ελευθερία. Από την άλλη πλευρά, η απεξάρτηση είναι η κατάσταση «αποσύνδεσης» του ατόμου από το ναρκωτικό, σε βαθμό που θα πάψει να του είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική σωματική και ψυχική λειτουργία του. Η ενασχόληση με  τον πολιτισμό και την τέχνη στη διάρκεια της θεραπείας υποστηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει το άτομο για να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και τη σχέση του με την κοινωνία και να νοηματοδοτήσει  τη ζωή του. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τα οχήματα μέσα από τα οποία το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ δίνει το «παρόν» στην κοινωνία.

Πόσο αγκαλιάζει ο κόσμος των τεχνών και των γραμμάτων τέτοιες δράσεις?

Υπάρχει μία μεγάλη ημερίδα ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων που υποστηρίζουν το έργο του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Πολιτιστικό Στέκι. Στόχος είναι η συνεχής και συστηματική γνωριμία, αλληλεπίδραση και συνεργασία με καλλιτέχνες, φορείς, οργανώσεις, ομάδες και η πραγματοποίηση δράσεων/εκδηλώσεων καθώς αυτή η συνδιαλλαγή εμπλουτίζει αμφίδρομα. Με αυτό τον τρόπο  δίνεται η  ευκαιρία σε όλο και περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την  Θεραπευτική Κοινότητα από κοντά και να αποβάλλει τις όποιες προκαταλήψεις έχει για την προσπάθεια της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών.

Ποιες είναι οι επόμενες εκδηλώσεις σας?

Στις 10 Ιουλίου τελειώνει το Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους, που διοργανώνουμε για 9η χρονιά. Για τον Σεπτέμβριο έχουμε ήδη προγραμματίσει εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Ποιο είναι το μήνυμα του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ?

Η δημιουργική έκφραση στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι έμπνευση, ανθρώπινη επαφή, συναισθήματα, που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, τους δεσμούς και την συλλογικότητα. Η δημιουργία από την ίδια της τη φύση μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα του ανθρώπου κινητοποιώντας τον να ανακαλύψει τον εαυτό του και να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του. Με αυτό τον τρόπο αποτελεί αντίδοτο σε κάθε είδους αδράνεια, όπως αυτή που δημιουργούν τα ναρκωτικά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here