Πολιτική διαμάχη για τα δάνεια της οικογένειας Μητσοτάκη και του Κήρυκα Χανίων

Σε ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξελίσσεται, όπως αναμενόταν, η υπόθεση του νέου δανεισμού της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων, της οικογένειας Μητσοτάκη. Η Νδ σε ανακοίνωσή της μιλά για λάσπη στον ανεμιστήρα και περιορίζεται να πει ότι όλα τα δάνεια είναι ενήμερα, αποδεχόμενη μάλλον την νέα δανειοδότηση, όπως αποκάλυψε η Αυγή. 

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, η εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων» στην οποία είναι μέτοχος  κατά το 60% ο νυν πρόεδρος της ΝΔ, έλαβε δάνειο ύψους 2.150.000 ευρώ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα,  με όρους που παραβιάζουν τους πολλαπλούς κανόνες που ισχύουν για τις δανειοδοτήσεις. Συγκεκριμένα: Την περίοδο που συνήφθη το δάνειο, διευθύνων σύμβουλος του «Κήρυκα» ήταν ο Ευάγγελος Σπανουδάκης ο οποίος, την ίδια περίοδο, ήταν και διευθύνων σύμβουλος της «Αναπτυξιακής Α.Ε.» στην οποία συμμετέχει και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα! Επιπλέον, ένα μεγάλο πόσο από το δάνειο, ύψους 554.000 ευρώ, που δόθηκε για την κατασκευή κτηρίου, δεν κατευθύνθηκε προς τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε το δάνειο, αλλά για σκοπούς που παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Σημειώνεται ότι η εταιρεία του κ. Μητσοτάκη δεν είχε καμία εκδοτική δραστηριότητα και είχε αρνητική καθαρή θέση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση ειδικής έρευνας της ΤτΕ που συντάχθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Το συγκεκριμένο δάνειο δεν είναι το μόνο που έχει λάβει η εν λόγω εφημερίδα. Είναι ήδη γνωστό πως ο «Κήρυκας Χανίων» έχει λάβει δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς από το 2005, για το οποίο δεν είχε καταβάλει πάρα μία (1) δόση έως το 2016 και για το οποίο έτυχε μιας, αν μη τι άλλο, σκανδαλωδώς ευνοϊκής ρύθμισης (23 δόσεις των 3.000 ευρώ και η τελευταία δόση 630.000 ευρώ, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης) κι ακόμα ένα από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ύψους 160.000 ευρώ.

Καμία κουβέντα για την ταμαπακιέρα, ανταπαντά ο ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι το μοναδικό εχέγγυο δανειοδότησης, ρύθμισης και εξασφάλισης των τραπεζικών δανείων για την επιχείρηση του κ. Μητσοτάκη είναι το επώνυμό του.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ταυτισμένη με τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και τα ταξίδια στη Βενεζουέλα με τον Αρτεμίου και η κομματική “ΑΥΓΗ” με μέτοχο offshore εταιρία, ξαναχτύπησαν.

Επανήλθαν στο θέμα των δανείων της εταιρίας “ΚΗΡΥΞ Α.Ε.” για να αποκρύψουν το σκάνδαλο της δανειοδότησης της “ΑΥΓΗΣ” με την εγγύηση της μελλοντικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζουν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα αγνοώντας ότι η εταιρία “ΚΗΡΥΞ Α.Ε.” είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερη και τα τραπεζικά της δάνεια είναι πλήρως ενήμερα, ρυθμισμένα και εξασφαλισμένα, καθώς υπάρχουν σοβαρές εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

Καλά θα κάνει ο κ. Τσίπρας να αφήσει τα κηρύγματα και να ασχοληθεί  με τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων, που ο ίδιος και η πολιτική του δημιούργησαν».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια ανακοίνωση 117 λέξεων, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν βρέθηκε να πει ούτε μια λέξη για την «ταμπακιέρα». Δεν μας κάνει καμιά απολύτως εντύπωση, αφού ακόμα αναμένουμε πειστικές απαντήσεις για την προηγούμενη δανειοδότηση του «Κήρυκα Χανίων».

Εμείς, λοιπόν, ξαναρωτάμε:

  1. Είναι αλήθεια ότι την περίοδο που συνήφθη το δάνειο, διευθύνων σύμβουλος του «Κήρυκα» ήταν ο Ευάγγελος Σπανουδάκης ο οποίος, την ίδια περίοδο, ήταν και διευθύνων σύμβουλος της «Αναπτυξιακής Α.Ε.» στην οποία συμμετέχει και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα;
  1. Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο πόσο από το δάνειο, ύψους 554.000 ευρώ, που δόθηκε για την κατασκευή κτηρίου, δεν κατευθύνθηκε προς τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε το δάνειο, αλλά για σκοπούς που παραμένουν αδιευκρίνιστοι;
  1. Είναι αλήθεια ότι, την περίοδο εκείνη, η εταιρεία του κ. Μητσοτάκη δεν είχε καμία εκδοτική δραστηριότητα και είχε αρνητική καθαρή θέση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση ειδικής έρευνας της ΤτΕ που συντάχθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας;
  1. Είναι αλήθεια ότι ο «Κήρυκας Χανίων» έχει λάβει δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς από το 2005, για το οποίο δεν είχε καταβάλει πάρα μία (1) δόση έως το 2016 και για το οποίο έτυχε μιας σκανδαλωδώς ευνοϊκής ρύθμισης, κι ακόμα ένα από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ύψους 160.000 ευρώ;

Φαίνεται ότι μοναδικό εχέγγυο δανειοδότησης, ρύθμισης και εξασφάλισης των τραπεζικών δανείων  για την επιχείρηση του κ. Μητσοτάκη είναι το επώνυμό του.

 

 

 

 

 

Απαιτούμε από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, να δώσει εξηγήσεις. Το οφείλει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που έχει πληρώσει αδρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τις οποίες, όπως φαίνεται, διατηρεί προνομιακή σχέση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here