Πολιορκημένος από τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Εγκλωβισμένος από το πρωί της Τετάρτης μέσα στο κτήριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης  παραμένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, με τους αγρότες να παραμένουν στο χώρο και να διαμηνύουν ότι δεν μιλούν με τον υπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και φορολογικά μέτρα.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα της Κομοτηνής, xronos.gr, οι διαδηλωτές αγρότες έκαψαν λάστιχα και πέταξαν οργισμένοι αυγά.

Εισαγγελέας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, την ώρα που τα μπλόκα των αγροτών αυξάνονται σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς και καλεί τους αγρότες να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση.

«Καλούμε τους αγρότες να καταλάβουν ότι θα πρέπει να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση. Αν οι αγρότες τηρώντας βιβλία εσόδων – εξόδων σήμερα στο σύνολό τους, εμφανίσουν όλα τα κοστολόγια που επιβαρύνουν την αγροτική δραστηριότητα, τότε μπορεί να φθάσουμε σε σημείο να μην υπάρχει φορολογητέα ύλη. Σήμερα, δηλώνεται κατά μέσο όρο 1,3 δισ. καθαρό εισόδημα στους αγρότες, ενώ αυτό που δηλώνεται ως ακαθάριστο είναι γύρω στα 4,3 ή 4,4 δισ. ευρώ. Βεβαίως, η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να αφορά και ετεροεπαγγελματίες και τις ατομικές τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες προωθείται υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία, όσοι γεωργοί έχουν να λαμβάνουν μέχρι 5.000 ευρώ ποσού ενίσχυσης από τα κοινοτικά ταμεία, θα παρακρατείται έναντι των οφειλών τους στην εφορία το 10% του συνολικού ποσού, από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ θα παρακρατείται το 20% και όσοι έχουν να λαμβάνουν πάνω από 10.000 ευρώ από ενισχύσεις, θα τους παρακρατείται το 50%. Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες θα αποκτήσουν πρόσβαση στην λήψη φορολογικής ενημερότητας, αλλά και θα ανακτήσουν μέρος της ρευστότητας τους για τις προσωπικές τους δαπάνες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here