Ποιο είναι τα μέλη της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», που διαδέχεται την ΓΓΔΕ

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός των μελών για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων -την διάδοχη κατάσταση της Γενικης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Υπέρ της πρότασης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΝΔ, πλην του Χαράλαμπου Αθανασίου που δήλωσε «παρών». Από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών», ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Τα μέλη που συγκροτούν την Ανεξάρτητη Αρχή είναι: Νικολίνα Κωστελέτου, Πρόδρoμος Βλάμης, Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, Νικόλαος Κοττέας και Χρήστος Κωτσόγιαννης.(καθηγητές Οικονομικών και ορκωτοί λογιστές στην πλειοψηφία τους).

Στόχος και προτεραιότητα τους, όπως διαβεβαίωσαν την Επιτροπή Θεσμών, θα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχή αυτή είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη και αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Το Διοικητικό της Συμβούλιο δεν λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικων και εκείνος μπορεί μόνον να της υποβάλει προτάσεις. Στη δε Βουλή λογοδοτεί υπό προϋποθέσεις.

  • Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, καθώς και ο Διοικητής της Αρχής, μετά από αίτημα διαρκούς ή άλλης Επιτροπής της Βουλής, ή κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, καταθέτουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 138Α σε συνδυασμό με το άρθρο 41A του Κανονισμού αυτής, σχετικά με θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες της Αρχής.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here