Πιο «ελεύθερο» από σήμερα το διαδίκτυο; -η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραιτήθηκε και τυπικά από τον έλεγχό του

Λήγει απόψει με μια συμβολική κίνηση ο έλεγχος της αμερικανικής κυβέρνησης στην τεχνική επίβλεψη του Διαδικτύου που παραδίδεται πλέον στην ΜΚΟ που έτσι κι αλλιώς είχε τη διαχείρηση εξαρχής  (δηλαδή σε ιδιώτες). Η οργάνωση ειναι η ICANN

Πρόκειται για «μη κερδοσκοπική εταιρεία με διεθνή σύνθεση» και είχε τον έλεγχο αυτό από το 1998 υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε το Σάββατο τη λήξη του συμβολαίου του με την ICANN, τη Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης, η οποία θα λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητος οργανισμός με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κυβερνήσεις, εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανώσεις.

Η  αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της ICANN .

Η ICANN ήταν εξαρχής αρμόδια για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου ανώτατου επιπέδου, όπως .com ή .org, και επιπλέον ήλεξχε τον βασικό κατάλογο διευθύνσεων στο Διαδίκτυο, το λεγόμενο DNS (Domain Name System), το οποίο αναλαμβάνει να συνδέσει κάθε διαδικτυακή διεύθυνση (τάδε.gr) με την αντίστοιχη αριθμητική διεύθυνση IP (πχ. 123.456.78.90).

Τέσσερις αμερικανικές πολιτείες  κατέθεσαν αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η παράδοση της επίβλεψης του Διαδικτύου είναι αντισυνταγματική.

Υποστήριζαν επίσης ότι η μετάβαση απειλεί την ελευθερία του λόγου, καθώς θα επιτρέπει  σε απολυταρχικές κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στη λειτουργία της ICANN.

Η αγωγή  απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας.

Ορισμένες χώρες ζητούσαν εδώ και χρόνια θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της ICANN στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, φορέα του ΟΗΕ, ωστόσο οι επικριτές της πρότασης αντέδρασαν στο ενδεχόμενο να δοθεί σε χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα δικαίωμα ψήφου για θέματα που αφορούν την ελευθερία του λόγου.

Οι ΗΠΑ επέμειναν από την πλευρά τους σε ένα μοντέλο που θα προβλέπει τη συμμετοχή ερευνητών, εταιρειών και άλλων φορέων, ένα μοντέλο που η ICANN είχε ήδη εφαρμόσει πριν ανεξαρτητοποιηθεί

Αλλο θέμα που τίθεται είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση (όπως κάθε κυβέρνηση)  περιορίζεται από το σύνταγμα στο να παρέμβη στην ελευθερία έκφρασης και λόγου. Η «απελευθέρωση» από την κυβέρνηση μπορει να φέρει και το αντίθετο απο το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς πολλοί χώροι (reddit.com, youtube.com καιάλλοι) θα αντιμετωπίσουν πλέον πιέσεις να ασκήσουν λογοκρισία και δεν θα μπορούν να καταφύγουν στο «είπε η κυβέρνηση» -θα πρέπει (αν υποτεθεί ότι το θέλουν) να αντισταθούν σε πιέσεις με τις δικές του δυνάμεις

Το γεγονός  ότι ο έλεγχος παραμένει συγκεντρωμένος στα χέρια μίας και μοναδικής εταιρείας, με μέλη ιδιωτες απο δεκάδες σφαίρες επιρροής, λογικά θα προκαλέσει ζητήματα ηθικής, ελέγχου, πιέσεων και  συμφερόντων

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here