Πετρόπουλος: Δέχονται οι θεσμοί εθνική σύνταξη 384 ευρώ, αγκάθι η αύξηση εισφορών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Τις συγκλίσεις αλλά και τα προβλήματα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλο. Οπως είπε, η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι θεσμοί είχαν δεχθεί και την αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα υπήρχε συμφωνία.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει «να υπάρξει αύξηση εισφοράς» κάτι που εάν «το είχαν δεχθεί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει», τόνισε, επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την θέση της εναντίον του μέτρου.

Μιλώντας στο MEGA o κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμη η διαδικασία συνεχίζεται με συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αναγνώρισε ότι «υπάρχουν διαφορές» με τους θεσμούς, εκτίμησε, όμως, ότι οι διαφορές «θα γεφυρωθούν με κοινή λογική».

«Κάποιοι μέσα στον χώρο που διαπραγματευόμαστε -και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ- εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική» εξήγησε.

Για το ποσοστό αναπλήρωσης σημείωσε πως «πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και ως εκ τούτου κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα έτη, λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων, δεν είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση ασφαλισμένου». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλει πάρα πολλές εισφορές, να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της συνδρομής του».

Για επικουρικές

Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι οι επικουρικές συντάξεις «έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».

Έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», αλλά, όπως είπε, «επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών» η πολιτεία δεν συνεισφέρει, απλώς «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με το αίτημα για εκλογές καθυστερεί τη συμφωνία. Σημείωσε πως «σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, που πρέπει να έχουμε συμφωνία ακόμα και πριν τις 16 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει θέμα μη συμφωνίας -αντικειμενικά και πρακτικά- και βάζει πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν συμφωνία για τη χώρα»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here