Περικοπές συντάξεων ζητεί και ο Ντάισελμπλουμ

Μετά τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ νέες περικοπές συντάξεων ζητεί και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής ου Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πόσο βάρος θα σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, δήλωσε ο κ. Ντάϊσελμπλούμ, καταδεικνύοντας ότι οι δανειστές -κι όχι μόνο το ΔΝΤ- επιμένουν σε νέα μείωση των συντάξεων.
Αναδεικνύεται επίσης υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Οι δανειστές φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται τα σενάρια κάλυψης μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού κενού από νέες αυξήσεις φόρων.
«Λύσεις που βασίζονται σε αύξηση της φορολόγησης θα έβλαπταν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με Τα Νέα, παρά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις και τις κυβερνητικές προσδοκίες για επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών από την ερχόμενη εβδομάδα, τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων συνεχίζουν να αποτελούν τα κεφάλαια εκείνα στα οποία οι επί του παρόντος διαφορές καθυστερούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους, ακυρώνοντας επί της ουσίας τις προσδοκίες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Ντεϊσελμπλούμ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το Συνταξιοδοτικό. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Δύσκολες μέρες για Ελλάδα προβλέπει ο Τόμσεν

Σε περικοπές συντάξεων επιμένει άλλωστε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, για τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου προέβλεψε δύσκολες μέρες για την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here