Πεντάγωνο-Τα ντοκουμέντα της ντροπής: Στη δημοσιότητα 198 από τις 2.000 φωτογραφίες με βασανιστήρια κρατουμένων σε Ιράκ- Αφγανιστάν

Στη δημοσιότητα έδωσε το Πεντάγωνο 198 φωτογραφίες από τα βασανιστήρια και τις ωμότητες που διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Οι φωτογραφίες έχουν υποστεί και ενός είδους επεξεργασία. Έχει γίνει πολύ προσεκτική επιλογή, έχει διαγραφεί κάθε λεπτομέρεια από τα πρόσωπα των κρατούμενων και δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πως υπέστησαν τους τραυματισμούς.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν άλλες περίπου 1800 φωτογραφίες τις οποίες το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ κρατά κρυμμένες στα συρτάρια του.

Οι 198 φωτογραφίες, που μπορεί κανείς να τις βρεί στο site του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είναι στην πλειονότητά τους κοντινά πλάνα που καταγράφουν κακώσεις, μώλωπες και πληγές. Πρόκειται για εικόνες πολύ λιγότερο σκληρές από τα φρικτά στιγμιότυπα των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ του Ιράκ.

Εκείνες οι φωτογραφίες, που είχαν δημοσιευθεί από ΜΜΕ το 2004, είχαν προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο και είχαν οδηγήσει σε πολλές καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος Αμερικανών στρατιωτικών που οδηγήθηκαν ενώπιον στρατοδικείων.

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τις 198 φωτογραφίες κατόπιν μιας μακράς δικαστικής διένεξης με την ACLU, την ισχυρή ένωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι φωτογραφίες προέρχονται από έρευνες σχετικές με 56 καταγγελίες για παράτυπη συμπεριφορά από μέρους μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στις 14 από τις υποθέσεις οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν και σε μία περίπτωση, οδήγησαν στην επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Η ACLU ζητούσε από το 2004 να δημοσιευθούν 2.000 φωτογραφίες που στοιχειοθετούν τη διάπραξη βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης κρατουμένων, οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή των αμερικανικών αρχών. Η οργάνωση, που κρίνει ότι η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη δεν καταδίκασε παρά μόνο μερικούς αποδιοπομπαίους τράγους σε αυτή την υπόθεση, επέκρινε έντονα το γεγονός ότι οι αρχές των ΗΠΑ δημοσίευσαν ένα πολύ μικρό μέρος του φωτογραφικού υλικού που έχουν στην κατοχή τους.

«Αυτές οι επιλεγμένες εικόνες υπάρχει κίνδυνος να παραπλανήσουν το κοινό για την πραγματική έκταση» των ωμοτήτων, επισήμανε ο Τζαμίλ Τζαφέρ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ που είναι αρμόδια για δικαστικές υποθέσεις. Οι φωτογραφίες «απεικονίζουν μόνο ένα μικρό μέρος» των «βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση», σχολίασε από την δική της πλευρά η Νόριν Σα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα βασανιστήρια «δεν ήταν απλά κάτι που έκαναν μερικά μαύρα πρόβατα, ήταν συστημικά, είχαν διαταχθεί από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια.

Ένδεκα Αμερικανοί στρατιωτικοί καταδικάστηκαν από στρατοδικεία μετά τις αποκαλύψεις για τις ωμότητες στην Αμπού Γράιμπ, ανάμεσά τους και η Λίντι Ίνγκλαντ. Η Ίνγκλαντ έγινε παγκοσμίως διάσημη εξαιτίας των φωτογραφιών που την απαθανάτιζαν μπροστά σε κρατούμενους δεμένους με αλυσίδες, τρομοκρατημένους από σκυλιά, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποτάχθηκε.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή (05.02.2016), πάντως, δεν αναμένεται να προκαλέσουν το κύμα αγανάκτησης που είχαν ξεσηκώσει εκείνες των ωμοτήτων στην φυλακή Αμπού Γράιμπ. Για τον Τζαφέρ, το θέμα είναι να δοθούν στη δημοσιότητα οι υπόλοιπες 1.800 και πλέον φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η αμερικανική κυβέρνηση: «Οι ακόμη απόρρητες φωτογραφίες αποτελούν την καλύτερη απόδειξη των σοβαρών καταχρήσεων που διαπράχθηκαν σε στρατιωτικά κέντρα κράτησης», εξήγησε.

Φωτογραφίες από τη φρίκη του Άμπου Γκράιμπ:

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here