Πειθαρχική ποινή μπλοκάρει την επανεκλογή Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών

Πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών για 40 ημέρες επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ισίδωρο Ντογιάκο. Ποινή που του στερεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να λάβει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων στις εισαγγελίες και τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, οι οποίες θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Η ποινή όμως του επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, μετά από πειθαρχική δίωξη που του είχε ασκήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, σχετικά με το ότι είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Ο κ. Ντογιάκος ως προιστάμενος της εισαγγελίας εφετών, είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη μετάφραση των πολυσέλιδων βουλευμάτων στην υπόθεση της Siemens, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί επ΄αόριστον η δίκη. Ο ίδιος αρνείται κάθε ευθύνη και παραπέμπει στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι εκλογές διεξάγονται το ερχόμενο Σάββατο και στις εισαγγελίες και τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας. Η εμπλοκή στην υποψηφιότητα Ντογιάκου έγινε με βάση διάταξη η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα. Με την νέα ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα επανεκλογής σε δικαστές και εισαγγελείς που ήδη μετέχουν στη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών. Για να θέσουν εκ νέου όμως υποψηφιότητα οι ήδη προϊστάμενοι, η διάταξη θέτει και μια προϋπόθεση: Στον υποψήφιο δεν θα πρέπει να έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή μεγαλύτερη από επίπληξη.

Ωστόσο, τώρα στον κ. Ντογιάκο έχει επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη της επίπληξης που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό και δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών.

Η εισαγγελία και το Πρωτοδικείο

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών, τη θέση του προϊσταμένου διεκδικεί εκ νέου ο κ. Ζαγοραίος εισαγγελέας Πρωτοδικών έχοντας απέναντί του την κυρία Ολυμπία Κλειτσάκη εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Σπύρος Γεωγρουλέας, αποχωρεί μετά τη λήξη της διετούς θητείας του καθώς προήχθη στο βαθμό του Εφέτη. Οι υποψήφιοι για την θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου είναι πέντε πρόεδροι Πρωτοδικών: Πρόκειται για τον τον κ. Κωνσταντίνο Σαργιώτη ανακριτή κατά της Διαφθοράς τους κυρίους Ελευθέριο Γεωργίλη και Γιάννη Παπαϊωάννου αμφότεροι πρόεδροι του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, τον κ. Δημήτριο Σκουτέρη και τέλος την κ. Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου.

Στο Εφετείο της Αθήνας για τη θέση του προέδρου του Τριμελούς Διεύθυνσης του Εφετείου της Αθήνα, υποψήφιος μέχρι τώρα είναι οπροέδρος Εφετών κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here