Πειθαρχικό κατά Θάνου ζητεί ο Βενιζέλος-Τι απαντά η Φ. Γεννηματά στη πρόεδρο του Αρείου Πάγου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Να ασκήσει πειθαρχική αγωγή εναντίον της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, καλεί με επιστολή του τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αφορμή στάθηκε η επιστολή της κας Θάνου προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με το κοινοβουλευτικό έργο, που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της ίδιας που εγκάλεσε την κα Θάνου, σημειώνοντας ότι «αποδοκιμάζω την ενέργειά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά από τον Νίκο Παρασκευόπουλο να κάνει χρήση του άρθρου 91 του Συντάγματος, που αφορά στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο ασκεί πειθαρχική εξουσία σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει την οδυνηρή έκπληξή του για την αλληλογραφία μεταξύ της Βασιλικής Θάνου και της Φώφης Γεννηματά, που είδε το φως της δημοσιότητας και κατηγορεί την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ότι με την επίμαχη επιστολή της παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού, κοινοβουλευτικού και δικαιοκρατικού πολιτεύματος.

Η κ. Θάνου είχε αποστείλει επιστολή προς την Γεννηματά με την οποία διμαρτυρόταν για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και την κατάθεση ερωτήσεων σχετικά με την μήνυση που κατέθεσε κατά του καθηγητή της Νομικής Αθηνών Στ. Τσακυράκη. 

Στην επιστολή εκείνη(την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ Thanou), η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της ότι δεν πρόκειται για κριτική αλλά για προσβολή της προσωπικότητας της από τα λεγόμενα του κ. καθηγητή και υποστηρίζει ότι όφειλε να προστατεύσει το κύρος της θεσμικής της θέσης.

Στην επιστολή αυτή απάντησε με σκληρές εκφράσεις η κ. Γεννηματά η οποία χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο το αίτημα της κ. Θάνου.  «Θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για την διάκριση των εξουσιών, στην οποία επιμελώς αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλείστε».

Και συνεχίζει η κυρία Γεννηματά «η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει κοινοποιήσει την επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου. Επίσης, προαναγγέλλει ότι θα επανέλθει στο θέμα της Δικαιοσύνης μέσα από την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.

Αναλυτικά η απαντητική επιστολή της Φ. Γεννηματά

«Με εξέπληξε η από 29.02.2016 επιστολή σας, τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος της.

Αναφέρεσθε στην προσωπική σας διαμάχη με τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρο Τσακυράκη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή σας η πρωτοβουλία.

Από την αρχή θέλω να είναι καθαρή η θέση μου.

Πρώτον, θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά σας να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας. Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε. Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά.

Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία θεωρώ υποχρέωση μου να κοινοποιήσω την παρούσα επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Δεύτερον, θέλω να επαναλάβω την πλήρη διαφωνία μας στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους σας κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως επίσης και τη συνυπογραφή σας στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (του οποίου είστε μέλος), με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσής σας.

Τρίτον, έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο «φιλικό» προς την Κυβέρνηση Τύπο.

Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Θα επανέλθω επ’ αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.

Τέταρτον, θεωρώ απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια.

Σέβομαι όλες τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης. Και γι’ αυτό το λόγο σας απαντώ. Εξαιτίας δε της φύσης των ζητημάτων που έχετε θέσει με την επιστολή σας, θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα και τη δική σας επιστολή και τη δική μου απάντηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here