Πέθανε ο θρυλικός αστροναύτης Τζον Γκλεν

«Εφυγε» σε ηλικία 95 ετών, έπειτα από νοσηλεία μίας εβδομάδας σε αντικαρκινικό νοσοκομείο, ο πρώην αστροναύτης Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός ο οποίος μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το θάνατό του ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Οχάιο λέγοντας πως «ο Τζον Γκλεν είναι και θα είναι για πάντα, ο απόλυτος ήρωας της πολιτείας του Οχάιο και ο θάνατος του σήμερα αποτελεί περίσταση πένθους για όλους εμάς».

Ο Τζον Γκλέν γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1921 στο Κέμπριτζ του Οχάιο. Ηταν πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο της Κορέας.

Το 1958 η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την επιτυχία του ρωσικού δορυφόρου Σπούτνικ, ξεκίνησε το Project Mercury, ένα πρώτης προτεραιότητας σχέδιο με στόχο την τοποθέτηση ενός διαστημικού οχήματος σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο Γκλεν υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του Mercury.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο νεαρός τότε αστροναύτης απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στη διαστημική κάψουλα Friendship 7 Mercury. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο Γκλεν ανέπτυξε φιλία με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος τον συμβούλεψε να στραφεί στην πολιτική.

Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζον Γκλεν εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 μέχρι το 1999.

Επέστρεψε στο διάστημα το 1998, στα 77 του, κι έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here