Παυλόπουλος : Συνεργασία για το προσφυγικό χωρίς υποχωρήσεις στα σύνορα

ΦΩΤΟ: INTIME ( Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Τη βούληση της χώρας μας να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και τα γειτονικά κράτη για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Ασελμπορν και του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Πρόεδρος διευκρίνισε ωστόσο ότι η Frontex πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη και τόνισε ότι ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυριάρχως στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση σ’ αυτό.

Ο Ζ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε 8 ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν 5 τέτοια κέντρα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, σημείωσε ο υπουργός του Λουξεμβούργου, να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για να ξέρουμε ποιός χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο Ζ. Ασελμπορν είπε ότι ήταν πολύ δυναμική. «Έφυγα πιο αισιόδοξος» είπε. «Η Ε.Ε. δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική αλλά ευρωπαϊκή» συμπλήρωσε.

Τόσο ο Ζ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την Ε.Ε.. Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θα κρατήσει μια δεκαετία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here