Παυλόπουλος για επεισόδια: Δεν έχει θέση η ΠΓΔΜ σε ΕΕ-ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν τα επεισόδια στην Ειδομένη και η υπερβολική χρήση βίας της ΠΓΔΜ απέναντι στους πρόσφυγες. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη την συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της γείτονος και υπογράμμισε πως με τέτοιες συμπεριφορές η ΠΓΔΜ δεν έχει θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ζήτησε η ΕΕ να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη και όχι μα φοβία.

Αναφέρθηκε επίσης σε «χώρες που φιλοξοδούν να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», χωρίς να διστάσει να κάνει ονομαστική αναφορά στην ΠΓΔΜ, για να διαμηνύσει ότι «με τέτοιου είδους απαράδεκτες και αδιανόητες συμπεριφορές, όπως αυτές χθες εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουν θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του έχει ταχθεί υπέρ της θέσης να διαμοιραστεί το βάρος του προσφυγικού σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να μην σηκώσει η Ελλάδα μόνη της όλο το βάρος, ενώ καταδίασε το κλείσιμο των συνόρων.

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η Πορτογαλία στηρίζει την Ελλάδα με όποιο μέσο διαθέτει και μίλησε για διμερές πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία.

Ευρώπη χωρίς ΔΝΤ

Ο κ. Παυλόπουλος,τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της ανάμιξης του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ζητώντας την ολοκλήρωση της ΕΚΤ, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που υπάρχει στην Ευρωζώνη, καθώς και υπέρ της αξιοποίησης στελεχών από τον ESM που θα μπορούν να κάνουν αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης «με νοοτροπία ευρώ», όπως υπογράμμισε, και να σταματήσει το «δανεισμό» στελεχών και τεχνογνωσίας.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι μοιράζεται την ανησυχία του κ. Παυλόπουλου και της Ελλάδας για την οικονομική κρίση και επισήμανε ότι η λύση για την Ευρωζώνη δεν είναι να συνεχιστούν τα προγράμματα στήριξης, που δεν είναι θετικά ούτε για την κοινωνία, ούτε για την οικονομία.

Ο κ. Κόστα υπογράμμισε ότι η λύση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι δράσεις υπέρ της ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνολική δομική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here