Παρουσία Τσίπρα συνεδριάζει η Ομάδα Διαπραγμάτευσης

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το απόγευμα θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας – θεσμών στο πλαίσιο του Brussels Group. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας επί των αρχών εντός επτά ημερών, ούτως ώστε να έλθει στη συνέχεια το ζήτημα για συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών της Ευρωζώνης.

Τα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα αυτό της μέσης αύξησης των ποσοστών του ΦΠΑ βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε το πρωί την αναφορά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι οι αλλαγές στον ΦΠΑ πρέπει να αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ σε προσπάθεια των δανειστών να επιβάλουν ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα.

Προσερχόμενος στο ΥΠΟΙΚ ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «αυτά τα περί 1,8 δισ. δημοσιονομικού κενού, είναι μέρος της προσπάθειας της τρόικας, για να επιβάλει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα». «Εμείς τα αμφισβητούμε. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι «ο μόνος λόγος, για τον οποίο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, είναι η πολύ ισχυρή αντίθεσή μας και προσωπική μου αντίθεση».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here