Human Rights Watch: Κράτηση ευάλωτων ομάδων προσφύγων σε Λέσβο, Χίο

 

Την κράτηση ευαισθητων ομάδων προσφύγων, μεταξύ των οποίων γυναίκες με μικρά παιδιά, έγκυες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικιωμένοι και άτομα με σωματικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, καταγγέλλει το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στα hotspots της Λέσβου και της Χίου.

Επισκέψεις της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόρια της Λέσβου και τη ΒΙΑΛ στη Χίο στο διάστημα 3-9 Απριλίου φέρνουν στο φως άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων, κυρίως μετά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι κανένα από τα άτομα που ρωτήθηκαν δεν είχε ενημερωθεί για τους λόγους της κράτησής του, κάτι που αντιβαίνει στην ελληνική νομοθεσία που προβλέπει ότι όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται σε γλώσσα που κατανοούν για τους λόγους κράτησης και τα δικαιώματά τους.

Η διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι κανένας από τους κρατούμενους δεν είχε κατάλληλη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εγκαταστάσεις υγιεινής ή νομική βοήθεια ενώ τους απαγορεύεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις.

Οι πρόσφυγες που παραμένουν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δηλώνουν αγανακτισμένοι καθώς αναφέρουν  δερματολογικά προβλημάτα από το βρώμικο νερό που τους παρέχεται, ελλιπή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, κακής ποιότητας φαγητό κ.α.

Η Διεθνής αμνηστία φαίνεται να πιστεύει ακράδαντα πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως πεδίο επανειλημμένης καταστρατήγησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάτι που έχει οδηγήσει σε σχετικές έρευνες σε Ελλάδα και Τουρκία. Πάντως υπάλληλοι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) προβλέπεται να φτάσουν στις 18 Απριλίου στη Χίο στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για να ελέγξουν αν οι αιτήσεις για άσυλο είναι αποδεκτές κάτι που θα επιτραπεί μόνο εάν ο έκαστος αιτών δεν μπορούσε να κάνει αίτηση για άσυλο στην Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί πρόσφυγες περιέγραψαν σε μια ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας, το φόβο τους ότι θα σταλούν πίσω στην Τουρκία.

«Μια νεαρή έγκυος γυναίκα από τη Συρία έδειξε στους ερευνητές μελανιές στο μπράτσο της, όπου ισχυρίζεται ότι η τουρκική συνοροφυλακή την χτύπησε με ένα γκλομπ. Ο άντρας της είχε παρόμοιες μελανιές στο πόδι του. Είπαν ότι τους έστειλαν πίσω στη Συρία και όταν ξαναπέρασαν στην Τουρκία στις 14 Μαρτίου, η τουρκική συνοροφυλακή τους πυροβόλησε αλλά κατάφεραν να διαφύγουν», αναφέρουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες στους αρμόδιους της Αμνηστίας.

Οι βασικές συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας είναι οι εξής:

– Η κράτηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως «έσχατο μέσο» και αφού έχουν εξεταστεί άλλες εναλλακτικές, ενώ όλες οι αποφάσεις για κράτηση πρέπει να βασίζονται σε λεπτομερή και εξατομικευμένη κρίση σχετικά με την αναγκαιότητα και τη νομιμότητά της.

– Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κράτησής τους με τη συνδρομή νομικής αρωγής.

– Οι συνθήκες κράτησης πρέπει να είναι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς.

– Πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

– Οι ειδικές συνθήκες και ανάγκες συγκεκριμένων αιτούντων άσυλο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βασανιστηρίων, των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων και των αιτούντων άσυλο με ειδικές ανάγκες.

– Πρέπει να σχεδιαστούν ξεκάθαρες και σύμφωνες με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγίες, σχετικά με το πώς θα εφαρμόζεται ο κανονισμός για την ασφαλή τρίτη χώρα. Επίσης, να εξασφαλιστεί ότι θα λαμβάνονται πλήρως υπόψη, τόσο οι ατομικές περιστάσεις, όσο και ανεξάρτητες πληροφορίες σχετικά με τη μεταχείριση και το νομικό καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here