Παρατημένοι μόνοι και με καταδίκες οι «Δεν πληρώνω»

Σε πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών καταδίκασε το δικαστήριο της Λαμίας μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» για κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2011 στα διόδια της Αγίας Τριάδας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Η απόφαση αυτή, παρότι ήταν αναμενόμενη από νομικούς κύκλους, υπήρξε απρόσμενη για τους καταδικασθέντες οι οποίοι στρέφονται κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που «το 2011 ερχοταν  στα διόδια για να δείξει αγωνιστικό προφίλ».

«Άλλη μια φορά με μία νέα κυβέρνηση έχουμε τις ίδιες διώξεις. […] Ο κ. Τσίπρας είχε έρθει αρκετές φορές στα διόδια. Ακριβώς για να αντλήσει από την υπεραξία ενός κινήματος, το οποίο ήταν ανόθευτο. […] Ήρθε μόνο και μόνο για να δείξει ένα προφίλ αγωνιστικό. Φυσικά το ξέχασε, αυτό το προφίλ το αγωνιστικό» αναφέρει στο Star Λαμίας ο καταδικασθείς πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του κινήματος Βασίλης Παπαδόπουλος.

Όπως παραδέχτηκε on camera, ο δικηγόρος του κινήματος «Δεν πληρώνω» Χρ. Λιαρομάτης «δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να αποτραπεί η τοποθέτηση διοδίων». «Μόνο με μία κινηματική δράση μπορεί να αποκρουστεί»

Το κίνημα «Δεν πληρώνω” είχε, στο παρελθόν, την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2011 είχε δηλώσει (από σταθμό διοδίων):

«Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει ένα κίνημα αυθόρμητο που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ως κίνημα τζαμπατζήδων. Δεν είναι ιδιοτέλεια αυτή η πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας. Νομίζω ότι η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος και μία πολιτεία που δεν μπορεί να τηρήσει ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της είναι ένας δρόμος που θα γίνει, πλέον, μαζικός”.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιπτώσεις των κινηματιών που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη ή με μεγάλα πρόστιμα είναι πολυάριθμες. Τον περασμένο Μάρτιο ο πρώην υποψήφιος βουλευτής με την Λαϊκή Ενότητα Γιώργος Θεοφάνους είχε γνωστοποιήσει με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης ότι του έχει βεβαιωθεί από την εφορία πρόστιμο 22.000 ευρώ επειδή έχει περάσει από τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης της Εγνατίας Οδού 130 φορές χωρίς να πληρώσει.

Ειρήσθω εν παρόδω, η σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ν.4356/2015 για το Σύμφωνο Συμβίωσης-  παρεμπιπτόντως  αυστηροποίησε την παρεμπόδιση της λειτουργίας  των αυτοκινητοδρόμων, τροποποιώντας το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα ως εξής:

«1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος.

2. Αν η πράξη της παραγράφου 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία έτη

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here