Παρασκευόπουλος στην Βουλή: Κάλυψη σε Λάμπρου, αιχμές για Πανούση

Πλήρη κάλυψη στον Πάνο Λάμπρου, παρείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Εργάσθηκε για την κατάσβεση των εξεγέρσεων στις φυλακές”, τόνισε ενώ σημείωσε ότι δεν προκύπτει από τις συνομιλίες του πως συντόνιζε τους φυλακισμένους. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος επί υπουργίας Βενιζέλου, όταν υπήρχαν εξεγέρσεις στις φυλακές, είχε αναλάβει παρόμοιο ρόλο με εκείνον του κ. Λάμπρου ενώ αναφέρθηκε και στο τρόπο με τον οποίο το 1990, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αθ. Κανελλόπουλος, μεταχειρίσθηκε τους εξεγερμένους κρατούμενους, τους οποίους κάλεσε στο γραφείο του και υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις τους.

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε τις σχετικές καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, σημειώνοντας ότι και ίδιος είχε λάβει απειλητικά σημειώματα αλλά δεν ανησύχησε. Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για τις διαφωνίες που είχε με τον Πανούση οι οποίες όμως δεν είχαν μεγάλη έκταση.

Για τον ρόλο του Π. Λάμπρου

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθύμισε ότι «τον Ιανουάριο βρεθήκαμε προ δύσκολης κατάστασης στις φυλακές που είχε δύο χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό ήταν ότι υπήρχε γενικευμένη αναταραχή με τη μορφή εξεγέρσεων και απεργιών πείνας. Το δεύτερο ήταν ότι υπήρχε υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες περίθαλψης. Τότε είχαμε 192 υποθέσεις σε βάρος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που σημαίνει και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος».

Για την σχέση του με τον Πάνο Λάμπρου ο υπουργός είπε ότι σε μία επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του γνώρισαν τον Πάνο Λάμπρου ως άνθρωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει και ότι «προσωπικά τον γνώριζα χρόνια ως ακτιβιστή στο πεδίο των δικαιωμάτων των κρατουμένων και μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του. Ήταν σοβαρός, μετρημένος και σκέφτηκα ότι μπορεί να πηγαίνει στις φυλακές, να εκθέτει τις θέσεις του υπουργείου και να ακούει τα αιτήματα».

Αναφορικά με το ρόλο που είχε ο κ. Λάμπρου ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «μία συζήτηση που έχει ως στόχο μία αγωνιώδη προσπάθεια για τη νομιμότητα δεν έχει σχέση με διαπραγματεύσεις. Προσπάθησε να αποσβέσει τις εξεγέρσεις. Μίλησε στη γλώσσα τους, με τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικός για να αποκαταστήσει ηρεμία στο χώρο των φυλακών».

«Αυτές οι συζητήσεις δαιμονοποιήθηκαν. Στην Ελλάδα έχουμε μακρά παράδοση συζητήσεων με κρατούμενους για την σβέση καταστάσεων και την διαμόρφωση νομοθεσίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπενθύμισε πως «το 1990 είχε γίνει εξέγερση στον Κορυδαλλό για τρεις μήνες και το κράτος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αλλιώς την κατάσταση. Τότε ένας εμπνευσμένος υπουργός Δικαιοσύνης, ο Θανάσης Κανελλόπουλος, θέλησε να συνομιλήσει με τους κρατούμενους. Έκανε κάτι πρωτοφανές: επειδή κρίθηκε επικίνδυνο για την ασφάλειά του να πάει στις φυλακές, τους κάλεσε στο γραφείο του, Πήγαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα, τους άκουσε, τους κέρασε και πίτσα και συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να επεξεργαστεί τα αιτήματα των κρατουμένων. Κάτι ανάλογο έγινε επί υπουργείας Βενιζέλου το 1996».

«Και στην περίπτωση Κανελλόπουλου και στην περίπτωση Βενιζέλου ήμουν ο «Λάμπρου». Πήγα στην Πάτρα, μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ακούσαμε τα αιτήματα τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για τα σημειώματα που κατήγγειλε ο Γ. Πανούσης

Σχετικά με τα σημειώματα που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Λάμπρου τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης λάμβαναν σημειώματα. Τα περισσότερα ήταν κοινά και για τα δύο υπουργεία, ανυπόγραφα, εξαιρετικά χρήσιμα για την γνώση και αντιμετώπιση της κατάστασης» και προέρχονταν «προφανώς από την ΕΥΠ, αλλά ανυπόγραφα».

«Οι διάλογοι δεν έδειχναν συμπεριφορά του Π. Λάμπρου με την οποία να τους ξεσηκώνει προς την παρανομία, ίσα ίσα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση νομοθεσίας αποδεικνύεται και από τους διαλόγους και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Τα κυριότερα αιτήματά τους, όπως η κατάργηση του τρομονόμου και η κατάργηση της λήψης του DNA χωρίς την συναίνεση του προσώπου, δεν έγιναν δεκτά».

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι «στα μηνύματα που λάμβανα πολλές φορές έβλεπα και εγώ απειλές και υβριστικές αναφορές είτε για εμένα είτε για τον κ. Πανούση. Δεν ανησύχησα κατ’ αρχήν γιατί έχω καλή φύλαξη».

Για την τύχη των σημειωμάτων τόνισε ότι «τα έχω καταστρέψει. Τα κατέστρεψα όπως προβλέπεται. Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία μου τον Αύγουστο τα κατέστρεψα όλα», ενώ πρόσθεσε ότι «η συνήθης αναφορά για εμένα ήταν «βασανιστής» ή «Πόντιος Πιλάτος».

Για τις προστριβές με τον Γ. Πανούση

Σχετικά με την σχέση του με τον Γιάννη Πανούση, ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθύμισε ότι είχε δύο προστριβές μαζί του.

«Η πρώτη ήταν όταν είπε ότι μέσα στις φυλακές κάποιος θα δολοφονηθεί που θεώρησα επικίνδυνη ανακοίνωση. Το δεύτερο ήταν όταν οι Πυρήνες της Φωτιάς έβγαλαν ανακοίνωση για ελέγχους στον Κορυδαλλό και έλεγαν «φασίστα» τον Πανούση και «Πόντιο Πιλάτο» εμένα. Σ’ αυτήν την «καταγγελία» απάντησε ο Γ. Πανούσης λέγοντας ότι δεν ζήτησε να κάνει βίαιη επέμβαση η Αστυνομία, αλλά το ζήτησαν άλλοι που κρύβονταν. Το «κρύβονταν» ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν για εμένα. Του απάντησα και εγγράφως ότι στην Αστυνομία δεν μπορούσα να δώσω εντολές ως υπουργός Δικαιοσύνης και προφορικά του είπα ότι ουδέποτε απάντησα στα δημοσιεύματα αυτά, ότι δεν έχει νόημα ο διάλογος με απολύτως έξαλλα κείμενα, αλλά του παραπονέθηκα ότι δεν έπρεπε να φωτογραφίσεις εμένα ότι κρύβομαι πίσω από την επέμβαση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε πως σε συζήτησή τους ο κ. Πανούσης είχε ισχυριστεί πως «ο Λάμπρου δεν περιορίζεται μόνο σε κατάσβεση, αλλά τους συντονίζει». «Του είπα ότι δεν το βλέπω, δεν το βλέπω σε κανένα σημείωμα, αλλά και ο κ. Πανούσης δεν το είχε πει στηριγμένος σε πραγματικά περιστατικά, αλλά ως εκτίμηση», τόνισε.

Για τη μήνυση

Όσον αφορά την μήνυση για την διαρροή εγγράφων ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε πως «αποφασίσθηκε την στιγμή που στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί αριθμός εγγράφων που φέρονταν ότι είναι της ΕΥΠ, αλλά δεν είναι γνωστό αν ανήκουν στην ΕΥΠ».

«Έγινε λόγω της ανησυχίας της κυβέρνησης ότι μπορεί να παρελαύνουν, αν δημοσιεύονται σωρηδόν διάφορα απόρρητα έγγραφα που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ίσως να βοήθησε οι υπεύθυνοι για τη ροή εγγράφων να μην συνεχίσουν το έργο τους», τόνισε.

Ενήμερος ο Πρωθυπουργός για τις διαφωνίες

Συζήτηση για το ρόλο του Πάνου Λάμπρου έγινε και ενώπιον του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις διαφωνίες Παρασκευόπουλου – Πανούση, «Του είχε γίνει σαφές ότι είχαμε κάποιες διαφωνίες, αλλά του είχε γίνει επίσης σαφές ότι δεν ήταν ένα φαινόμενο με τόσο μεγάλη έκταση», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον κ. Λάμπρου ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι «έχω βρεθεί σε ευρύτερη συζήτηση, στην οποία έγινε λόγος για το γεγονός ότι ο Πάνος Λάμπρου έχει αυτή την αποστολή και ότι η φάση της αναταραχής έχει τελειώσει και μπαίνουμε στη φάση της ομαλότητας. Η συζήτηση μία φορά έγινε ενώπιον του Πρωθυπουργού».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here