Παρασημοφορήθηκε από τον Παυλόπουλο ο γελοιογράφος ΚΥΡ

Ένας από τους κορυφαίους γελοιογράφους της χώρας μας,  ο  Ιωάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), τιμήθηκε σήμερα από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με  το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος.

Απευθυνόμενος στον κ. Κυριακόπουλο, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι  «το χιούμορ είναι βασικό στοιχείο της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, αλλά και της Δημοκρτίας. Δικαίως συγκαταλέγεστε μεταξύ των κορυφαίων γελοιογράφων της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριακόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκ μέρους των συναδέλφων του, διότι, όπως ανέφερε,

*»Με την βράβευση αυτή βραβεύεται το χιούμορ, το ελληνικό χιούμορ, το οποίο πάντοτε στάθηκε στο ύψος του και αντάξιο όλης της ελληνικής παιδείας. Και όπως έλεγε η Ελένη Βλάχου κάποτε, «δείξε μου τις γελοιογραφίες μιας χώρας, να σου πω τι πολίτευμα έχουν»

ο ΚΥΡ γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Αττάλεια της Μ.Ασίας. Σπούδασε καλές τέχνες στη Ρώμη και στο Τορίνο Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στο Ιταλικό περιοδικό IL TRAVASO και στην Κυριακάτικη CORRIERE DELLA SERA.Συνεργάστηκε με την ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το ΒΗΜΑ και πολλά άλλα έντυπα

Στην περίοδο της χούντας η λογοκρισία του είχε απαγορεύσει να δημοσιεύει σκίτσα. Την περίοδο εκείνη έστελνε στο Λονδίνο αντιστασιακά σκίτσα στο περιοδικό  HELLENIC REVIEW που εξέδιδε η Ελένη Βλάχου με το ψευδώνυμο MAC PAPA (από τα αρχικά  ΜΑΚαρέζου, Παπαδόπουλο, ΠΑτακού).

Έχει βραβευτεί σε πολλές Παγκόσμιες και Πανελλήνιες εκθέσεις με σημαντικότερη το 1ο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Χιούμορ στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το 2012 τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Μερικά απο τα αμέτρητα επιτυχημένα σκίτσα του

  • Οι Έλληνες  προσπαθούνε, η Ελλάδα όμως ποτέ δεν πεθαίνει.
  • Η Ελλάδα θα ήταν η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, Αν το κράτος και η οικονομία της λειτουργούσαν σαν το παρακράτος και την παραοικονομία της.
  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! (Εκτός από την ξηρά που ανήκει στις αμερικάνικες βάσεις, τη θάλασσα που ανήκει στη νατοϊκή συμμαχία και το χρήμα που ανήκει στις ελβετικές τράπεζες.)
  • Δεν ελπίζω τίποτα … Δεν περιμένω τίποτα … Είμαι Έλληνας!
  • Έχω μια απορία! Αφού «τα φάγαμε μαζί» γιατί «πεινάμε χώρια»;

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here