Παραπομπή και σύλληψη του Β. Μαρινάκη ζητά εισαγγελέας, για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο- Μείζον θέμα με την τηλεοπτική άδεια

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μείζον ηθικό και πολικό θέμα με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και όχι μόνο, δημιουργεί η πρόταση του εισαγγελέα να παραπεμφθεί ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να συλληφθεί για παραβίαση περιοριστικού όρου. 

Ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο τη σύλληψη και την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη,σε αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που του είχε επιβάλει ο ανακριτής Διαφθοράς μετά την απολογία του πριν περίπου ένα χρόνο.

Ενας από τους όρους ήταν αυτός της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Κατά πληροφορίες, στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παραβίασε τον επίμαχο όρο, καθώς – όπως φέρεται να επισημαίνει – σε δηλώσεις του ο Β. Μαρινάκης έχει υποστηρίξει ότι ασχολείται με ποδοσφαιρικά θέματα.

Το σκεπτικό της πρότασης για σύλληψη

Για το ζήτημα της προσωρινής κράτησης, αναφέρεται -κατά πληροφορίες- στην εισαγγελική πρόταση: «ο επιβληθείς περιοριστικός όρος της απαγόρευσης συμμετοχής του σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο ενέχει τη σαφή και αυστηρή έννοια της απόλυτης απαγόρευσης πάσης φύσεως ενέργειας ή ενασχόλησης του κατηγορούμενου που σχετίζεται με το άθλημα του ποδοσφαίρου. Δηλαδή τούτο σημαίνει την απόλυτη αποκοπή του κατηγορουμένου από κάθε είδος δράση, συμπεριφορά ή εκδήλωση ή ενασχόληση σχετική με το άθλημα αυτό». Προσθέτει στο σκεπτικό του ο Στ. Δασκαλόπουλος πως «αυτή η απαγόρευση δεν μπορεί βέβαια να επεκταθεί σε θέματα αμιγώς και μόνο οικονομικής φύσεως και στα καθαρώς οικονομικά ζητήματα μιας ΠΑΕ».

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, παρά την επιβολή του περιοριστικού όρου διαπιστώθηκε η παραβίασή του, και μάλιστα στην εισήγηση καταγράφονται 10 περιστατικά, που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό από παρουσιάσεις ή από δηλώσεις του ίδιου του Β. Μαρινάκη ως προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τα οποία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι «αρρήκτως συνδεδεμένα με το ποδόσφαιρο». Όπως αναφέρει ο Στ. Δασκαλόπουλος, υπάρχουν δηλώσεις που προμηνύουν «την δια παρόμοιων αξιόποινων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ίδιου και της ΠΑΕ, της οποίας είναι πρόεδρος», αλλά και δραστηριότητες που μαρτυρούν «σαφή περιφρόνηση της έννομου τάξεως εκ μέρους του κατηγορούμενου αυτού, που εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης νέων εγκλημάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να καθίσουν στο εδώλιο και πολλά ακόμα πρόσωπα για διάφορες αξιόποινες πράξεις όπως εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και εκρήξεις.

Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Δούρος.

Την απόφαση για το τι θα συμβεί τελικά θα λάβουν το Συμβούλιο Εφετών. Ωστόσο η όλη εμπλοκή του με την Δικαιοσύνη δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τα αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια με βάση τα οποία διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, παραβλέποντας ποιοτικά και άλλα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την διάθεση ενός τόσο ευαίσθητου δημόσιου αγαθού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here