Παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός, πρώτο θύμα των Panama Papers

 

Mετά την παλλαϊκή κατακραυγή και την τεράστια διαδήλωση στο Ρέιγκαβικ, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του υπό το βάρος των συντριπτικών αποκαλύψεων των Panama Papers για offshore εταιρεία που είχε ιδρύσει η σύζυγός του.

Ο ισλανδός πρωθυπουργός είχε ζητήσει αρχικά από τον πρόεδρο της χώρας τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος όμως μετά από διαβουλεύσεις με τους άλλους αρχηγούς, απέρριψε το αίτημα.

Αντιμέτωπος με την ασφυκτική πίεση, ο ισλανδός πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί, αν και αρχικά είχε αρνηθεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο υπουργός Γεωργίας Σίγκουντουρ Ίνγκι Γιόχανσον αναμένεται να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς είναι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος.

Ο πρώην πλέον πρωθυπουργός επιμένει πως και ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν πληρώσει «κάθε φόρο» που τους αναλογεί. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Γκουνλάουγκσον ότι είχε αποκρύψει τις σχέσεις του με την offshore εταιρεία.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως τις επενδύσεις που είχε πραγματοποιήσει μέσω τις off shore, αγοράζοντας προιόντα τραπεζών της Ισλανδίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here