Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής με αιχμές για προσταγές αντίθετες προς τα πιστεύω του και το κύρος του Σώματος

Την παραίτησή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπέβαλε σήμερα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Καρατζιάς, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα τον περιασμένο Φεβρουάριο, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Πανούσης

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή νέου αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο μέχρι πρότινος αρχηγός αναφέρει:

«Μη δυνάμενος (εκ χαρακτήρος) να υποκύψω σε προσταγές και επιθυμίες που είναι αντίθετες με τα πιστεύω μου, τις Αξίες και Αρχές μου.

«Έχοντας εξαντλήσει κάθε πρόσφορο και θεμιτό μέσο, προσπαθώντας και ενεργώντας με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού που υπηρετώ, αλλά και υπερασπιζόμενος την προσωπική μου Αξιοπρέπεια.

«Υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από το Αξίωμα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να επιλεγεί νέος Αρχηγός ο οποίος θα τυγχάνει της πολιτικής στήριξης και εμπιστοσύνης τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εμμένω στην παρούσα και ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την εκφρασμένη δημόσια θέση του ότι ‘οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν επιλέχθηκαν με κομματικά κριτήρια, αλλά γιατί είναι ικανοί και έντιμοι Αξιωματικοί’».

Σύμφωνα με πληροφορίες η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το νέο βαθμολογιο των αξιωματικών και υπαξιωματικών της Πυροσβεστικής  στο οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος  Τόσκας είχε άλλη άποψη

Κατά μία εκδοχή ο κ. Καρατζιάς επέμεινε σε τροποποιήσεις και ο αναπληρωτής υπουργός του είπε «αν διαφωνείτε να παραιτηθείτε», όπερ και εγένετο.

Σύμφωνα με τη ΝΔ το νομοθέτημα που προωθείτο από την πολιτική ηγεσία «φωτογράφιζε» συγκεκριμένους αξιωματικούς. Η πρόταση πάντως του υπουργικού βαθμολογίου ήταν να εναρμονιστεί με της ΕΛΑΣ ενώ ειδικά για το βαθμιολόγιο των υπαξιωματικών  το υπουργείο ήθελε να συγκροτηθεί  επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και αρμόδια στελέχη του Σώματος, προκειμένου να υποβληθεί σχετικό πόρισμα εντός ενός μηνός

Άλλες  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός της πυροσβεστικής παρουσίασε ένα βαθμολόγιο στο οποίο η εξέλιξη των αξιωματικών από ένα βαθμό και πάνω γινόταν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Δημιουργήθηκαν έτσι υπόνοιες για μεθόδευση με σκοπό να ευνοηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Πηγές από το υπουυργείο αναφέρουν  ότι με αυτή τη διαδικασία δεν συμφωνούσε η πολιτική ηγεσία και η ρήξη ανάμεσα στους δυο άνδρες δεν άργησε να έρθει.

Πάντως  η συνεργασία μεταξύ του υπουργού και του κ. Καρατζιά ήταν άψογη ενώ δεν είχε εκφραστεί κανενός είδους παράπονο για τα επιχειρησιακά του καθήκοντα.

Πάντως πριν από λίγες μέρες προκάλεσε ερωτηματικά  η άκομψη  μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκου Τσόγκα καθώς η πολυετή θητεία του στη συγκεκριμένη θέση είχε χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη. Ο δε αρχηγός δεν τον ενημέρωσε άμεσα ή έστω με κάποιον αξιωματικό,  αλλά η μετακίνηση του ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση προσωπικού

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here