Παραιτήθηκε με αιχμές ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Παραιτήθηκε με αιχμές ο καθηγητής Ιστορικής και Θεωρητικής Κοινωνιολογίας κ. Νικος Θεοτοκάς από πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, η γνώμη του οποίου για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είναι ότι….δουλεύει για τον ΟΟΣΑ
Ο υπουργός είχε δηλώσιε ότι προτίθεται να καταργήσει το Συμβούλιο και η παραίτηση είναι «απάντηση» στις υπουργικες προθέσεις προφανώς όχι μόνον για το ΕΣΥΠ
Πριν από 20 ημέρες ο κ. Θεοτοκάς είχε χαρακτηρίσει τον υπουργό «εργολάβο των διαρροών προς τους πρυτάνεις, τους θεσμούς, τον ΟΟΣΑ, τα ΜΜΕ και τις κιτρινοφυλλάδες»
Πρόεδρος του ΕΣΥΠ ειχε αναλάβει επί Φίλη σχετικά  πρόφατα και συγκεκριμενα τον Μάρτιο του 2016

Ο Νίκος Θεοτοκάς γεννήθηκε στη Αθήνα το 1956. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Πολιτική Κοινωνιολογία: Université de Paris X – Nanterre, Κοινωνιολογία: École des Hautes Études en Sciences Sociales και Ιστορία: Université de Paris I- Panthéon-Sorbonne). Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου ΑΣΠΕ. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σήμερα ειναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Υπήρξε Διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Σπουδών (ΚΜΑΣ) και μέλος της Σύνταξης του περιοδικου  Ο Πολίτης. Είναι μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”. Διετέλεσε  Γενικός Γραμματέας της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελληνια Ομοσπονδια Συλλογων Διδακτικού και  Ερευνητικού  Προσωπικού). Αρθρογραφούσε στην Αυγή και στην Εποχή

Η τοποθέτησή του στο ΕΣΥΠ αν και υποστηρίχθηκε από τους ΑΝΕΛ είχε την ένσταση αρκετών απο αυτους, μεταξύ των οποιων και του Κώστα Ζουράρι, λογω των θέσεων και του συγγραφικού έργου του Θεοτοκά. Ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας είχε πει τότε ότι ψηφίζει ένα «λυπημένο ναι» -διαφωνούσε ουσιαστικά με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστολή της παραίτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
—–
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2016
—–
Αρ. Πρωτ. 3526
Ο Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Π.
Καθηγητής Νίκος Θεοτοκᾶς
ΠΡΟΣ
:
τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Ομότιμο Καθηγητή
Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
ΚOIN.
:
Γενικό Γραμματέα Υ.Ε.Π.Θ, Καθηγητή Ιωάννη Παντή,
Πρόεδρο και μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφω-
τικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Πληροφορηθήκα τη δημόσια ανακοίνωση της απόφασής σας να καταργήσετε το Εθνικό
Συμβούλιο Παιδείας από την απάντηση που δώσατε σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τις
“προγραμματικές δηλώσεις” της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
«Το Ε.ΣΥ.Π είχε ιδρυθεί σε χρόνια όπου υπήρχε η δυνατότητα πολλών φορέων να
συμμετέχουν, κατά τη γνώμη μου όχι τόσο πολύ ουσιαστικά, αλλά νομιμοποιητικά. Κι εγώ, αν κάνω ένα συμβούλιο […] που θα είναι διάφοροι φορείς τους οποίους, σε εισαγωγικά, έχω την πλειοψηφία, είναι προφανές ότι αυτό έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έχω την αίσθηση,  είμαι πεισμένος, έχω την πεποίθηση ότι έχουν πολλοί τέτοιοι θεσμοί ολοκληρώσει την ιστορική τους πορεία. Και το χειρότερο για μια κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν είναι κυβέρνηση της Αριστεράς ή όχι, είναι να μην βλέπει ποιοι θεσμοί έχουν ολοκληρώσει την ιστορική τους πορεία. Αυτό που μας λείπει τώρα είναι κάτι άλλο. Μας λείπει ένας θεσμός που θα είναι ένα συμβούλιο Εθνικής Παιδείας, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Δηλαδή αυτό που λέμε η σύνδεση με την αγορά εργασίας […], η σύνδεση με τα άλλα Υπουργεία, η σχέση των γνωστικών αντικειμένων με τις κοινωνικές ανάγκες, όχι υποχρεωτικά τις επαγγελματικές. Νομίζουμε, λοιπόν, ότι πρέπει το Ε.ΣΥ.Π να αναμορφωθεί σε έναν τέτοιο φορέα. Πολύ μικρότερο, πολύ πιο ευέλικτο αλλά έναν φορέα που θα συζητάει η κοινωνία με τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Και η κοινωνία δεν εξαντλείται μόνο σε κοινωνικούς φορείς της εκπαίδευσης».
Είναι αλήθεια ότι, από τον περασμένο Μάρτιο, ο Γ.Γ. του Υπουργείου καθηγητής Ιωάννης
Παντής, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ανέθετε με σαφέστατο τρόπο στην “επιτροπή
εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-ΟΟΣΑ” τον ρόλο που είχε προβλεφθεί από τη Κυβέρνηση για το
Ε.ΣΥ.Π. στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Κι είναι αλήθεια επίσης ότι ο προκάτοχός σας Υπουργός είχε συντάξει σχέδιο Νόμου για τη δημιουργία ενός “Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού(ΕΣΕΚΑΑΔ)” και το οποίο, μετά από μηνών σιωπή στα αιτήματα για την ενεργοποίηση του Ε.ΣΥ.Π., είχε την ευγένεια να μας γνωστοποιήσει.
Στο 21μελές αυτό Συμβούλιο προεβλεπόταν η απόλυτη πλειοψηφία κυβερνητικών παραγόντων ή εμπειρογνωμόνων που θα ορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στα Σχέδια Νόμου και Π.Δ. που είχαμε εισηγηθεί οι Πρόεδροι του ΕΣΥΠ και των επιμέρους
Συμβουλίων, εισηγηθήκαμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και
Θρησκευμάτων τα εξής:

1. Το Ε.ΣΥ.Π. και τα επιμέρους Συμβούλιά του θα θεραπεύουν την εκπαιδευτική έρευνα και τον διάλογο ανάμεσα στις εκπαιδευτικές κοινότητες, τους παραγωγικούς φορείς και τους πολιτικούς θεσμούς για την προαγωγή της παιδείας, της τέχνης και της επιστήμης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

2. Το Ε.ΣΥ.Π. θα γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και προς τους εκπαιδευτικούς θεσμούς, για ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού, και για μείζονος σημασίας ζητήματα εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής.
3. Στην Ολομέλεια και στα επί μέρους Συμβούλια θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι βουλευόμενων θεσμών και ομάδων κοινωνικής εκπροσώπησης και η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει περιορισμένη εκπροσώπηση.
4. Ουσιαστικός ρόλος δίνεται σε παρατηρητήρια, ομάδες εργασίας και εργαστήρια και στη συνεργασία με ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα ή επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς οργανισμών που λειτουργούν στο πλαίσιο των θεσμικών οντοτήτων οι οποίες συμμετέχουν στην ολομέλεια ή τα επιμέρους συμβούλιά του ΕΣΥΠ.
Μια παρόμοια σύνθεση του Ε.ΣΥ.Π., με ευέλικτα και αντιπροσωπευτικά επιμέρους όργανα
επί της ουσίας διαβούλευσης, θα μπορούσε να συμβάλει με τρόπο ουσιαστικό στον αναγκαίο
δημοκρατικό διάλογο που απαιτούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και το μέλλον της Παιδείας,
της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στον τόπο μας.
Φοβάμαι, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ότι η εμμονή σας στους κληρονομημένους τρόπους δεν
επιτρέπει την περαιτέρω συνεργασία μας. Και, σας καθησυχάζω, δεν πρόκειται να συγκαλέσω
την Ολομέλεια του Ε.ΣΥ.Π., καθώς δεν έχουν ακόμη οριστεί σε αυτήν εκπρόσωποι του
Υπουργείου σας. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση στην
οποία περιήλθατε, σας παρακαλώ να δεχθείτε την παραίτησή μου από την τιμητική θέση του
Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Ευχόμενος τα καλύτερα
για την πρόοδο του δύσκολου και διαρκώς
ακυρούμενου μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος,
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ
Υ.Γ.
Επισυνάπτω στην παρούσα, κύριε Υπουργέ, τις προτάσεις των Προέδρων του Ε.ΣΥ.Π. και των
επιμέρους Συμβουλίων για την αναμόρφωση του θεσμού καθώς και την από 13.09.2016 έκθεση πεπραγμένων, που υποβλήθηκαν στον προκάτοχό σας, αξιότιμο κύριο Νικόλαο Φίλη, και σε σας τον ίδιο, ως Πρόεδρο, τότε, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ν.Β.
Σας υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι η επίπλωση, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα αρχεία του Ε.ΣΥ.Π. αποτελούν δημόσια περιουσία και φυλάσσονται προσωρινά στο πρώτο υπόγειο γκαράζ του κτηρίου ΔΕΣΚΟΙ του Παντείου Πανεπιστημίου. Όλα αυτά οφείλετε να μεριμνήσετε ώστε να μεταφερθούν σύντομα σε ασφαλή χώρο. Η έδρα του Ε.ΣΥ.Π. φιλοξενείται προσωρινά από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη διεύθυνση
Διεύθυνση: Τζωρτζ 4, Πλατεία Κάνιγγος, 10677 Αθήνα
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here