Παρέμβαση υπ. Δικαιοσύνης για το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Νέες στοχευμένες παρεμβάσεις στο σωφρονιστικό σύστημα με άμεση προτεραιότητα στα καταστήματα κράτησης ανηλίκων προαναγγέλλει στο  Press Publica ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης.
Η πρόσφατη επίσκεψή του στις φυλακές Βόλου επιβεβαίωσε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα  με σημείο αιχμής το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, το μοναδικό σωφρονιστικό κατάστημα στη χώρα που λειτουργεί  ως αναμορφωτήριο και φιλοξενεί ανήλικους παραβάτες ηλικίας 8 έως 18 ετών από όλη την Ελλάδα.
« Η κατάσταση εκεί είναι εκρηκτική» τονίζει ο κ. Φυτράκης. «Υπάρχουν  μικρά παιδιά  χωρίς καμία δυνατότητα διαπαιδαγώγησης. Θα πάρουμε εδώ και τώρα μέτρα. Θα βρούμε άλλες διαθέσιμες  δομές στις οποίες θα φιλοξενηθούν ανήλικοι οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή
Στο  Ίδρυμα αναγκάζονται να φιλοξενούνται 60 ανήλικοι σε τρεις μόλις θαλάμους με πολλές φθορές, τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις μπορούν να δεχθούν μέχρι 25 ανήλικους.  Χωρίς καθημερινές δραστηριότητες , χωρίς προαυλισμό τα Σαββατοκύριακα λόγω έλλειψης προσωπικού,  χωρίς καμία απολύτως προοπτική.  Εκεί συμβιώνουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες  μικρά παιδιά με τροφίμους 18 ετών  που έχουν αντικοινωνική και απείθαρχη συμπεριφορά. Εκεί πέρυσι το καλοκαίρι δυο έφηβοι 15 και 16 χρονών έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού.  
Τέτοια περιστατικά αγριότητας έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και κάνουν τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται λειτουργεί το Ιδρυμα – παροχή κοινωνικής στήριξης και εκπαίδευσης στα ανήλικα παραβατικά αγόρια-  να φαντάζει χίμαιρα .
Το Ιδρυμα Βόλου ήταν ένας από τους σταθμούς του κ.Φυτράκη στο οδοιπορικό που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στις φυλακές της Θεσσαλίας για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ την άλλη εβδομάδα  θα επισκεφθεί τις φυλακές της Κρήτης.
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν φοβάται να σφίξει χέρια κρατουμένων» είναι το μότο του γενικού γραμματέα.  Η περιοδεία του στη Θεσσαλία ξεκίνησε από τις φυλακές Τρικάλων,  το σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας και συνεχίστηκε  στις  αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, τη  φυλακή ανηλίκων Βόλου και το Ιδρυμα Αγωγής Βόλου.
«Μπήκα σε όλα τα κελιά, μίλησα με κρατουμένους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ανέβηκα στις σκοπιές», λέει ο κ.Φυτράκης .
Κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης διαπιστώνει ότι τα ζητήματα είναι πολύπλοκα αλλά , όπως σημειώνει, αυτό το οποίο δίνει τον τόνο σε μια φυλακή είναι ο υπερπληθυσμός  των κρατουμένων με χαρακτηριστική την περίπτωση των φυλακών της Λάρισας.  Ο γενικός γραμματέας ευελπιστεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και επιτρέπει την αποφυλάκιση σημαντικού αριθμού κρατουμένων  θα δώσει διέξοδο αποσυμφόρησης και μάλιστα με όρους αντεγκληματικής αποτελεσματικότητας.
Αντίθετα στο Βόλο, όπου υπάρχει μια μικρή φυλακή 55 ανήλικων κρατουμένων,  το πρόβλημα δεν εστιάζεται στον υπέρμετρο συνωστισμό που οδηγεί σε δημιουργία αβίωτων συνθηκών, ούτε στην αναλογία μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και εγκλείστων που είναι ικανοποιητική. Η κρίσιμη παράμετρος είναι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.
Δείγμα ανορθολογισμού είναι , σύμφωνα με τον κ.Φυτράκη, και το γεγονός ότι στη Μαγνησία υπάρχουν τρεις δομές για ανήλικους (οι άλλες βρίσκονται  στην Κόρινθο και τον Αυλώνα). 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here