Αυτόφωρο για τα μπλόκα των αγροτών ζητεί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- Αντιδράσεις ΚΚΕ, Λαφαζάνη

Με εισαγγελική παραγγελία παρενέβη στις κινητοποιήσεις των αγροτών η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Με έγγραφό της που απέστειλε σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, ζητεί να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους αγρότες που κλείνουν τους δρόμους διαπράττοντας το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο έγγραφό της επισημαίνει «το αυτονόητο καθήκον τους να παρέμβουν με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Η παραγγελία της εισαγγελέως

«Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από  τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

ΚΚΕ: Ποινικοποίηση των αγώνων 

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών» και επισημαίνει ότι «αυτό το στόχο υπηρετεί και η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, να προχωρήσουν μαζί με τις αστυνομικές αρχές, στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και στην άσκηση ποινικών διώξεων».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι «έγκλημα”, όπως χαρακτηρίζεται στην εισαγγελική παραγγελία», αλλά «είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες».

«Ευθύνη για την τρομοκρατική εισαγγελική παραγγελία έχουν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ενοχοποιούν τους αγροτικούς αγώνες, που μιλούν για πλήγμα στην οικονομία από τα μπλόκα των αγροτών, που καλλιέργησαν τη συστηματική συκοφάντηση του αγώνα τους και των μορφών πάλης που συλλογικά επιλέγουν», αναφέρει το ΚΚΕ επιρρίπτοντας, επίσης μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση «για το ότι δεν κατήργησε το νόμο που θεωρεί ως αδίκημα τις κινητοποιήσεις στις εθνικές και επαρχιακές οδούς».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά με την ανακοίνωση του κόμματος να καταλήγει αναφέροντας πως «η οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να νικήσει την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που τη συνοδεύει».

Λαφαζάνης: Πίσω από την εισαγγελική παραγγελία, βρίσκεται η μεταλλαγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Πίσω από την εισαγγελική απόφαση για διώξεις σε βάρος των αγροτών, στο όνομα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, βρίσκεται το αποκρουστικό πρόσωπο της μεταλλαγμένης νεομνημονιακής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κάνει επίδειξη άθλιας αυταρχικής πυγμής, καταστολής και διώξεων σε βάρος του αγωνιζόμενου αγροτικού κόσμου< δήλωσε από τον Πύργο ο Παν Λαφαζάνης, επικεφαλήξς της ΛΑΕ, σχολιάζοντας την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

«Η παραδομένη κυβέρνηση Τσίπρα αντί να επιδείξει πυγμή στους πιστωτές νεοαποικιοκράτες και το γερμανικό κατεστημένο, κάνει επίδειξη αυταρχικής δύναμης και αστυνομοκρατίας απέναντι στους αγρότες», συνέχισε και υπογράμμισε:

«Η χώρα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε μνημονιακή δικτατορία, ούτε σε χούντα του ευρώ. Ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα δημοκρατικά δικαιώματα του και την επιβίωση και το μέλλον των παιδιών του.

Οι αγρότες ξέρουν ότι αν εγκαταλείψουν τα μπλόκα, χωρίς να νικήσουν, θα εγκαταλείψουν στη συνέχεια και τα χωράφια τους αφήνοντας πίσω τους μια χώρα καθημαγμένη και ερειπωμένη. Δεν θα εγκαταλείψουν, όμως, οι αγρότες τα χωράφια τους, αλλά θα φύγει άρον άρον και νύχτα η νεομνημονιακή κυβέρνηση και το παλαιομνημονιακό πολιτικό κατεστημένο».

– See more at: http://left.gr/news/p-lafazanis-i-hora-den-prokeitai-na-metatrapei-se-mnimoniaki-diktatoria-oyte-se-hoynta-toy-eyro#sthash.KX9VVzzd.lKHxYaJB.dpuf

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here