Παπανάτσιου: Το δημόσιο θα πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,5 δις ευρώ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την πληρωμή 3,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Μιλώντας στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε, επίσης, ότι θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια των οποίων τα έσοδα δεν έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και ότι μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα πάνω από 210 εκατ. ευρώ.

Η υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή το 90% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών, θα πληρώσουν το 2017 λιγότερα σε σχέση με το 2016». «Το ίδιο ισχύει και με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους ο φετινός φόρος θα είναι μηδενικός και θα τους επιστραφεί και η επιδότηση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στις οφειλές του δημοσίου η Κ. Παπανάτσιου είπε ότι θα δοθούν 1,7 δισ. ευρώ άμεσα και 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Για τα νομοσχέδια η υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα αφορούν:

  • τις ηλεκτρονικές πληρωμές. «Η βασική φιλοσοφία του είναι η παροχή κινήτρων στους πολίτες», τόνισε.
  • τα αδήλωτα εισοδήματα. «Το νομοσχέδιο είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε.

«Περιμένουμε έσοδα από τη φοροδιαφυγή που δεν τα έχουμε υπολογίσει το 2017», πρόσθεσε η κ. Παπανάτσιου, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ δεν υπήρχε πολιτική βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». «Αντίθετα τα 2,44 δισ. πλεόνασμα δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε απέναντι στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μειώσεων δαπανών η υφυπουργός εκτίμησε ότι θα βρεθούν 1,2 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις δαπανών. Υπολογίζουμε ότι το 2017 θα βρούμε δαπάνες 1,2 δισ. ευρώ που μπορούν να περικοπούν, δαπάνες που δεν τις χαρακτηρίζω σπατάλες» είπε, επισημαίνοντας ότι «η αναδιανομή μέσω της φορολογικής πολιτικής είναι περιορισμένη. Στόχος είναι να προστατευθούν τα πιο χαμηλά εισοδήματα με δεδομένο το στόχο για πλεόνασμα 1,75%».

Η υφυπουργός, τέλος, επιτέθηκε στη Ν.Δ. αλλά και τον ΣΕΒ. «Η Ν.Δ. θα στείλει και άλλους πολίτες στην φτωχοποίηση προκειμένου να ευνοήσει τις υψηλές κοινωνικές τάξεις. Αυτή είναι η πολιτική της παρέα με τον ΣΕΒ» ανέφερε, προσθέτοντας: «όταν ο ΣΕΒ, σε συγχορδία με τη Ν.Δ., μας κατηγορεί ότι κάναμε την μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων μέσα σε μία χρονιά είναι για μας εύσημα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here