Παπαδημούλης προς ΕΕ: Υπάρχει σχέδιο για έλεγχο φοροδιαφυγής;

Εάν υπάρχει σχέδιο για έλεγχο φοροδιαφυγής των Ευρωπαίων μέσω του τραπεζικού απορρήτου  των ελβετικών τραπεζών, ερωτά την Ευρωπαική Επιτροπή Αυτόματης Ανταλλαγής Τραπεζικών Πληροφοριών, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στην πρόσφατη, αρχική συμφωνία μεταξύ των ελβετικών αρχών και της Κομισιόν, για την Αυτόματη Ανταλλαγή Τραπεζικών Συναλλαγών Eυρωπαίων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα «διμερή Συμφωνία για τη Φορολόγηση Καταθέσεων, μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας, που ισχύει από το 2005».

Η πλήρης ερώτηση  του έλληνα ευρωβουλευτής είναι η εξής:

Πρόσφατα Ελβετία και Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν σε συμφωνία με αντικείμενο την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους Ευρωπαίους καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα συμφωνία από το 2018, οι ελβετικές αρχές θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις καταθέσεις Ευρωπαίων πολιτών, αντικαθιστώντας τη διμερή Συμφωνία για τη Φορολόγηση Καταθέσεων, μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας, που ισχύει από το 2005. Σε αντίθεση, όμως, με την πρακτική που ακολουθεί η ΕΕ, οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική ενάντια στο τραπεζικό απόρρητο των ελβετικών τραπεζών, που συνδυάζει, τόσο την απαίτηση για αποστολή φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παρελθόντων ετών, όσο και την επιβολή υψηλών προστίμων σε εκείνες τις ελβετικές τράπεζες που αποδεικνύεται ότι διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή.

Eρωτάται η Επιτροπή:

– Υπάρχει η δυνατότητα, με βάση την υπό έγκριση Συμφωνία ΕΕ- Ελβετίας, για παροχή φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών Ευρωπαίων πολιτών παρελθόντων ετών, στα πρότυπα των ρυθμίσεων της αντίστοιχης συμφωνίας ΗΠΑ-Ελβετίας;

– Εάν όχι, για ποιο λόγο οι ευρωπαϊκές αρχές δεν συμπεριέλαβαν τέτοιου είδους ρυθμίσεις;

– Σκοπεύει η Κομισιόν να προτείνει προς το Συμβούλιο ένα σχέδιο για τον συστηματικό έλεγχο των φαινομένων φοροδιαφυγής Ευρωπαίων πολιτών, μέσω του τραπεζικού απορρήτου των ελβετικών τραπεζών;

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here