Παπαδήμος: Αναγκαία αλλά όχι αρκετή η ελάφρυνση χρέους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αναγκαία, αλλά όχι αρκετή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα, στη Βοστώνη, ο πρώην Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας μία συμφωνία για το χρέος, τόσο για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επάνοδο την εμπιστοσύνης, αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόσθεσε ότι για να ευοδωθεί το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, απαιτούνται ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς της χώρας.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη αναβάθμισης της «ποιότητας και της αποτελεσματικότητας» της δημόσιας διοίκησης, και ιδιαίτερα στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τα δικαστήρια και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Αναφερόμενος στην τράπεζες, χαρακτήρισε επίσης σημαντική για την ανάκαμψη της χώρας τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις.

Είπε επιπλέον ότι η ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου φθινοπώρου και τα νέα μέτρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφαιρούν κάποια από τα χρηματοοικονομικά εμπόδια για την ανάκαμψη, ωστόσο προειδοποίησε ότι μένουν πολλά να γίνουν ακόμα.

Ο κ. Παπαδήμος συνέδεσε τις θετικές προγνώσεις της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη με «την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών», ξεκινώντας από την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας παραμένει υψηλή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here