Πανηγυρική συνεδρίαση για την αποχώρηση του προέδρου του ΣτΕ Σωτ.Ρίζου

Το πεδίο δράσης του Συμβουλίου της Επικρατείας στη μνημονιακή εποχή  όπου κλήθηκε να πάρει θέση σε σημαντικά πολιτικά προβλήματα αλλά έχοντας μειωμένες εναλλακτικές λύσεις σκιαγράφησε ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Σωτήρης Ρίζος κατά τη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή την αποχώρησή του στις 30 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος   Ιερώνυμου, του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της ηγεσίας των δικαστηρίων.ο

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Ρίζου ότι «η πολιτική ηττημένη και ολοένα και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολοένα και λιγότερη εξουσία μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας».

Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε ότι «στην περίοδο που διανύουμε  όλα ή σχεδόν όλα άλλαξαν στην ζωή του ΣτΕ». Όπως διευκρίνισε «η ελευθερία μειώθηκε σημαντικά, όχι από  παρεμβάσεις προσώπων αλλά από την επιβολή των πραγμάτων. Οι βεβαιότητες αναιρέθηκαν. Το πεδίο δράσεως του ΣτΕ διευρύνθηκε με την καθημερινή ενασχόληση με σπουδαίες πολιτικές αποφάσεις, νόμους που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δυσχεράνθηκε διότι μειώθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις».

Στο ήθος, το έργο, τη γνώση και την προσφορά του κ. Ρίζου στη διαμόρφωση της  νομολογίας του δικαστηρίου αναφέρθηκαν σε σύντομες ομιλίες τους ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος  του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, η γενική επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος,  ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών και τέως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών  Σπύρος Φλογαίτης, ο σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη και ο πρόεδρος Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Πάρεδρος του ΝΣΚ  Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here