Πανευρωπαϊκό Σύστημα Χορήγησης Ασύλου, προτείνει η Σουηδία

Πρόταση για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου, κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ξυδάκη, ο Σουηδός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ Χανς Ντάλγκρεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στη Στοκχόλμη.

Ο κ. Ντάλγκρεν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε πως πρόκειται για μια πρόταση που βοηθά στην πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης και ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίησή της.

Ο κ. Ξυδάκης, από τη μεριά του, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση και τόνισε πως αποτελεί πολιτική της η στήριξη προτάσεων που προσεγγίζουν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με όρους κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Στις συναντήσεις του ο κ Ξυδάκης, επεσήμανε ότι αυτό που συντελείται σήμερα στη Μεσόγειο είναι μια πρωτόγνωρη γεωπολιτική διαταραχή που απειλεί την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και τόνισε την ανάγκη πολιτικών απαντήσεων που στηρίζονται στη συνεργασία εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Προσέθεσε, ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία κατανοούν ότι η κρίση επηρεάζει τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πυρήνα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιδιώκουν εθνικές λύσεις, διαλυτικές για την ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ξυδάκης στα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και για τον πρωτοφανή αριθμό προσφύγων που υποδέχτηκε τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους περισσότερους από 120.000 ανθρώπους που διέσωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή (και πλέον σε συνεργασία με την Frontex) στο Αιγαίο από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώθηκε από τους Σουηδούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τη δική τους πλευρά, για τις δυνατότητες αλλά και την αναπόφευκτη επιβάρυνση των δομών πρόνοιας του σουηδικού κράτους. Έμφαση δόθηκε στην υποδοχή και υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here