Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στα 100 καλύτερα διεθνώς

Μια ακόμη  σημαντική διάκριση για ένα από τα νεότερα μάλιστα, ελληνικά ιδρύματα. Είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης  που βρίσκεται στη λίστα με τα  100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια διεθνώς  και συγκεκριμένα στη  51η θέση.

Η αξιολόγηση έγινε από την ειδική έκδοση «THE 100 Under 50», των  Times Higher Education που ασχολείται με την παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων (World University Rankings )και  δίνει κάθε χρόνο τη λίστα με τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια.

Η βαθμολογία βασίζεται στις επιδόσεις  των Ιδρυμάτων  σχετικά με τη διδασκαλία, την  έρευνα, τη μεταφορά γνώσεων και τη διεθνή προοπτική. Βαθμολογίες που  για τα κορυφαία πανεπιστήμια αποτελούν ασφαλές εργαλείο για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και πανεπιστημιακούς.

Το Πανεπιστημιο Κρητης διακρίνεται για τα ερευνητικά του προγράμματα σε  τομείς όπως η βιοιατρική και υγεία, η βιοτεχνολογία, το περιβάλλον, η πληροφορική, η νανοτεχνολογία, η επιστήμη της θάλασσας, η φυσική, τα μαθηματικά κι έχει στο ενεργητικό του  πολλές διεθνείς  βραβεύσεις.

Η διάκριση αυτή είναι ουσιαστικά μια επιβράβευση των προσπαθειών και της αποτελεσματικότητας του ιδρύματος, σχετικά με τη διδασκαλία, την έρευνα και την μεταφορά τεχνογνωσίας  αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι η κατάταξη αφορά πανεπιστήμια που έχουν ζωή μικρότερη των 50 ετών.

Σύμφωνα  με τον εκδότη των «The 100 Under 50» Phil Baty: «Ισως τα νιάτα τους να είναι η δύναµη των συγκεκριμένων πανεπιστημίων που διακρίθηκαν και φέτος, όταν μάλιστα καταφέρνουν να εµφανίζονται ισάξια με τα καθιερωμένα στις διεθνείς κατατάξεις».

Μετά τη δημοσιοποίησηης διεθνούς διάκρισης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και καθηγητής του τμήματος Χημείας Ευριπίδης Στεφάνου έκανε λόγο για την καινοτομία πάνω στην οποία δρουν και οδεύουν τα νέα πανεπιστήμια ενώ συμφωνεί και με τον Προέδρο του Dublin City University, Brian MacCraith ο οποίος ανέφερε στο THE 100-Under-50 ότι » δηλαδή τα νέα Πανεπιστήμια δεν φοβούνται τις προκλήσεις και  δεν μένουν στα παλιά. Είναι δραστήρια, δυναμικά, και έτοιμα να υιοθετήσουν νέα οργανωτικά πρότυπα που θα υποστηρίξουν τον προορισμό τους.  Σίγουρα τέτοια Πανεπιστήμια προσελκύουν ηγέτες που θέλουν να κάνουν την διαφορά παρά να διατηρήσουν το status quo…»

 

.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here