Παναγιώτης Γκιβίσης: Σεμινάριο τενοντομεταθέσεων

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μία πρωτοποριακή μέθοδος θα παρουσιαστεί από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια του Επιστημονικού Διεθνούς Σεμιναρίου, με τίτλο «2ο Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων Άνω Άκρου σε Νωπά Πτωματικά Παρασκευάσματα» που θα πραγματοποιηθεί  έως και σήμερα , στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. και στον χώρο του Ανατομείου του ΑΠΘ.  Εξηγεί ο πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Σεμιναρίου, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Γ.Ν. «Παπανικολάου», Παναγιώτης Κ. Γκιβίσης.  

 Το Σεμινάριο διοργανώνεται από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

-Δύσκολο έργο;

Τα συγκεκριμένα χειρουργεία των τενοντομεταθέσεων είναι απαιτητικά, επειδή απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης. Είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, με μικρά ποσοστά επιπλοκών και άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση. Οι τενοντομεταθέσεις διδάσκονταν μέχρι τώρα, μεμονωμένες σε σεμινάρια διεθνή και τοπικά, αλλά όχι ως συνολική μέθοδος που όταν εφαρμοστεί, προσφέρει νέες δυνατότητες αποκατάστασης.

-Η καινοτομία;

Επιπλέον, με την καινοτόμο μέθοδο συρραφής των τενόντων που αναπτύχθηκε από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Sahlgrenska University Hospital της Σουηδίας, είναι δυνατή η ταχεία μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς. Συγκεκριμένα, ο τρόπος συρραφής των τενόντων με διπλό συνεχές ράμμα με επικάλυψη 5 εκατοστών (double side-to-side running sutures back and forth with 5 cm overlap) οδηγεί στην ανθεκτικότητα της τενοντομετάθεσης με αποτέλεσμα λιγότερες επιπλοκές κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

-Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής οδηγείται σε αυτονομία;

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, προσφέρει δυνατότητες αποκατάστασης, βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής αλλά και επανένταξης στον εργασιακό χώρο. Ο ασθενής, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί να εξέλθει την επόμενη μετεγχειρητική ημέρα. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και επανεκπαίδευσης για τις νέες κινητικές δυνατότητες που αποκτά ο ασθενής ποικίλει.

Το Σεμινάριο είναι μοναδικό στο είδος του, σε όλη την Ευρώπη, και η γνώση του παρέχεται σε διεθνές επίπεδο. Οι θέσεις για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο έχουν υπερκαλυφθεί και ήδη δηλώνονται συμμετοχές για την επόμενη διοργάνωση, το 2017. Στόχος των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί, ως θεσμός, στη διεθνή ιατρική κοινότητα.

-Η συμμετοχή;

Στο Διεθνές Σεμινάριο του ΑΠΘ θα εκπαιδευτούν, σε 14 πτωματικά παρασκευάσματα, 36 ιατροί από χώρες όπως Γερμανία, Ιορδανία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα, ενώ το θεωρητικό μέρος, που αφορά στις δυνατότητες των τενοντομεταθέσεων, καθώς και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση, είναι ανοιχτό σε φοιτητές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς.

– Τι είναι οι τενοντομεταθέσεις

Τενοντομετάθεση είναι η μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε μία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον μια λειτουργία διαφορετική από την αρχική. Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιείται ένας λειτουργικός τένοντας για να αποκαταστήσει μια λειτουργία άλλου τένοντα ή τενόντων, η οποία για κάποιο λόγο είχε χαθεί.

– Ποιους αφορούν

250.000 έως 500.000 άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, μένουν παράλυτοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέα, υγιή και δραστήρια άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. Στο 50% περίπου των περιπτώσεων προκαλείται κάκωση του νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα, η οποία οδηγεί σε τετραπληγία.Οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν μοναδική λύση για ασθενείς όλων των ηλικιών που για κάποιο λόγο (τροχαίο, εγκεφαλική βλάβη, μαιευτική παράλυση, τραυματισμός κ.α.) έχουν υπολειμματική λειτουργία στο άνω άκρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here