«Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»

Εκδηλώσεις με δυνατούς συμβολισμούς, σηματοδοτούν το φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που οργανώνει από την Τετάρτη 4 έως την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Οι εκδηλώσεις, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη 4 Μαΐου διοργανώνεται για τρίτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντημα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες: Α.Ε.Κ., Πανιώνιο, Ιωνικό Νίκαιας, Πρωτέα Παλαιάς Φώκαιας, Φωστήρα Αθηνών, Αθλητικό Σύλλογο Σουρμένων.

AGIOS.DIMITRIO.RYAKIO.MANAXIA.IMG 1149

 

Την Πέμπτη 5 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων θα δοθεί από την θεατρική ομάδα του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης ποντιακή θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Μανασία κι Σύρκεται».

Το Σάββατο 7 Μαΐου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού θα πραγματοποιηθείΑιμοδοσία Πολιτών με το σύνθημα «δίνω αίμα χαρίζω ζωή», που επιδιώκει να περάσει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης των Ποντίων, 94 χρόνια μετά το βίαιο ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες και 92 χρόνια μετά την ίδρυση του Συλλόγου τους.

Το Ταφικό Έθιμο

SOURMENA.TAFIKO.ETHIMO.19.4.2015 36

 

Την Κυριακή του Θωμά, θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.Παράλληλα, στις 6-7-8 Μαΐου η Ένωση Ποντίων Σουρμένων και η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, συλλέγουν τρόφιμα και φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

SOURMENA.TAFIKO.ETHIMO.19.4.2015.26

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, στις 6-7-8 Μαΐου στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών απ’ όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσιάζουν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου «στις πενθήμερες εκδηλώσεις με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθoρά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους».

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here