Πακιστάν: Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του 215 νεκρούς

Ο φονικός σεισμός των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στη νότια κεντρική Ασία, στοίχισε τη ζωή σε 215 ανθρώπους σε Πακιστάν και Αφγανιστάν,  σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.
Στο Πακιστάν, κυρίως στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, τα θύματα έφτασαν τα 152. Στο Αφγανιστάν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 63 νεκροί, μεταξύ των οποίων 12 μαθήτριες που ποδοπατήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να βγουν από το σχολείο τους.

Επιπλέον, 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπανταχσάν, 10 στο Ναγκαρχάρ (ανατολικά) και δύο στην επαρχία Μπαγκλάν.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε πόλεις σε ολόκληρη τη Νότια Ασία, καθώς έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν και την πρωτεύουσά του Ισλαμαμπάντ, αλλά και το Νέο Δελχί για σχεδόν ένα λεπτό.

Στην πρωτεύουσα της Ινδίας εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους, όπως άλλωστε και στην Καμπούλ και στο Ισλαμαμπάντ.

Στην πακιστανική πρωτεύουσα, οι τοίχοι σείονταν, οι πολίτες άρχισαν να βγαίνουν έξω από τα κτίρια και συνωστίζονταν στους δρόμους φοβούμενοι την κατάρρευση των κτιρίων.

Ο σεισμολόγος διευθυντής του Ινδικού Τμήματος Μετεωρολογίας δήλωσε πως σεισμός είχε μέγεθος 7,7 και επίκεντρο την περιοχή Χίντου Κους του Αφγανιστάν. Το ίδιο μέγεθος ανέφερε η πακιστανική κρατική τηλεόραση.

Σε νεώτερη ανακοίνωσή του το USGS αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 είχε εστιακό βάθος 196 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του βρισκόταν 82 χλμ. νοτιοανατολικά της Φεϊζαμπάντ σε απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία αποτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 8,1 βαθμούς.

Ο σεισμός έγινε αισθητός για σχεδόν ένα λεπτό στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here