Παιδικό επισκεπτήριο και skype στις φυλακές; Και όμως. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρωτοπορεί

της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το πρώτο στην Ελλάδα «παιδικό επισκεπτήριο», όπου οι γονείς κρατούμενοι θα μπορούν να δέχονται τα παιδιά τους ξεκινά στις φυλακές Γρεβενών. Θα ανοίξει τις πόρτες του και επισήμως την Δευτέρα 28 Μαρτίου, οπότε θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. 

Δεν είναι και λίγο το «παιδικό δωμάτιο». Είναι ένας άλλος κόσμος μέσα στον γκρίζο κόσμο της φυλακής. Φιλικός, οικείος και ζεστός. Τόπος αγάπης και τρυφερότητας κόντρα στην έρημο του εγκλεισμού.  Εκεί όπου οι κρατούμενοι γονείς και τα παιδιά τους θα ανταλλάσσουν βλέμματα, αγγίγματα και αγκαλιές.

«Τώρα που χρήματα δεν υπάρχουν, στείβουμε το μυαλό μας να βρούμε λύσεις», λέει στο Press Publica  ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης.  «Το παιδικό δωμάτιο δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ. Ούτε επιδοτήθηκε από ευρωπαικά προγράμματα. Τα έπιπλα είναι δωρεά και τον χώρο τον ζωγράφισε ένας κρατούμενος των φυλακών».

Ηδη, το παράδειγμα των Γρεβενών θα ακολουθήσει και άλλη φυλακή. Ενα ακόμη «παιδικό δωμάτιο» ετοιμάζεται στις γυναικείες φυλακές της Θήβας.

Ηλεκτρονικό επισκεπτήριο

Από τα Γρεβενά ξεκινά σε πιλοτική βάση και ένας άλλος πρωτοποριακός θεσμός. Το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο. Οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο να επικοινωνούν, μέσω skype, με τους συγγενείς τους και του οικείους τους, εφόσον βέβαια έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες ασφάλειας όσον αφορά στην ηλεκτρονική επικοινωνία.

«Υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν να επικοινωνήσουν μεγάλο διάστημα με την οικογένειά τους. Με το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο θα μπορούν να έρθουν σε επαφή και να ενισχύσουν τους δεσμούς με τα συγγενικά τους πρόσωπα», εξηγεί ο κ.Φυτράκης.

Την εικόνα συμπληρώνουν το αναγνωστήριο κρατουμένων που θα τεθεί σε λειτουργία στις φυλακές Γρεβενών καθώς και η αίθουσα τέχνης.

Κάτι κινείται. Δεν νομίζετε;

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here