Πίστη στον ISIS από τον 27χρονο Σύρο στο Άνσμπαχ, ήθελε να σκορπίσει το θάνατο

Πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνάντι δήλωνε ο 27χρονος Σύρος βομβιστής αυτοκτονίας στο Άνσμπαχ σε βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του τηλέφωνο, ανακοίνωσαν οι γερμανικές Αρχές.

Ο 27χρονος Μοχάμεντ Ντελέλ, όπως είναι το όνομά του σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, εικάζεται ότι δεν είχε συμπεριλάβει στα φονικά του πλάνα την αυτοκτονία, αλλά με τα εκρηκτικά που μετέφερε στο σακίδιό του είχε στόχο να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο φεστιβάλ μουσικής.

Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο ο Ντελέλ που βρισκόταν στη χώρα  παρότι δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημά του για παροχή ασύλου, επρόκειτο να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό από απόσταση και με ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνά του.

Είναι τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο, δηλώνει ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν και δίνει εντολή για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και δημόσιους χώρους, καθώς και για ελέγχους κοντά σε συνοριακές περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόχιμ Χέρμαν, ο οποίος είχε ήδη μιλήσεις για ενδείξεις ισλαμιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Άνσμπαχ, ανακοίνωσε πως το βίντεο καθιστά σαφές πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Στο βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του ο δράστης απειλούσε στα αραβικά να εξαπολύσει επίθεση και διακήρυττε την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος.

«Μια προσωρινή μετάφραση από διερμηνέα καταδεικνύει ότι ανακοινώνει ρητώς στο όνομα του Αλλάχ, και δηλώνοντας την πίστη του στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, γνωστό ισλαμιστή ηγέτη, ότι θα προχωρήσει σε πράξη εκδίκησης κατά των Γερμανών γιατί μπαίνουν στα πόδια του Ισλάμ» δήλωσε ο Χέρμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πιστεύω ότι έπειτα από αυτό το βίντεο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο» δήλωσε ο Βαυαρός υπουργός εσωτερικών.

Στην κατοικία του δράστη, Σύρου πρόσφυγα που είχε αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία, βρέθηκαν επίσης βίαια τζιχαντιστικά βίντεο και υλικά κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών. Τα υλικά ήταν αρκετά για την κατασκευή και άλλης βόμβας, γεγονός που εγείρει το ερώτημα εάν ήταν όντως καμικάζι, αναφέρει η αστυνομία.

Από την αστυνομία επισημαίνεται ότι δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για άμεση διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ελέγχονται οι επικοινωνίες του και ερευνάται εάν είχε συνεργούς, κατά την Εισαγγελία.

Διέθετε έξι λογαριασμούς στο Facebook, ο ένας εκ των οποίων με ψεύτικη ταυτότητα.

Ο δράστης καταγόταν από το Χαλέπι της Συρίας, είχε τραύματα πολέμου, είχε επιχειρήσει να κόψει τις φλέβες και περνούσε περιόδους κατάθλιψης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας ανέφερε επίσης πως ο δράστης είχε λάβει άσυλο στη Βουλγαρία, αλλά θα μπορούσε να είχε προσφύγει κατά της απόφασης απέλασής του στη χώρα. Η αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί και είχε λάβει δύο ειδοποιήσεις για την απέλασή του -η τελευταία την 13η Ιουλίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως ενισχύεται η παρουσία της αστυνομίας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, και θα διενεργούνται έλεγχοι σε συνοριακές περιοχές.

«Έχω δώσει εντολή για την ενίσχυση της παρουσίας της ομοσπονδιακής αστυνομίας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και για τυχαίους ελέγχους, που δεν είναι ορατοί αλλά είναι πολύ αποτελεσματικοί, στις συνοριακές περιοχές».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here