Πέτρος Καλούπης: Η ανάγκη που γέννησε το «Disabled book» είναι η αυτονομία!

 

disabled-book-1

 Της Ειρήνης Λίτινα

Ο Πέτρος Καλούπης είναι ο ιδρυτής του «Disabled book», μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ΑΜΕΑ, που ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα της μέχρι τώρα αντιμετώπισης της όποιας υγιούς κοινωνίας, προς όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας ανά τον κόσμο. «…Η αξιοπρέπεια είναι μια ηθική κατηγορία της ελευθερίας μας. Στα ΑμεΑ η έννοια της ελευθερίας είναι διαφορετική από την έννοια της ελευθερίας αυτών που από τύχη δεν έχουν σήμερα αναπηρία…Εγώ δεν συμφωνώ να μας βαφτίζετε πρώτα ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΓΙΑ ΖΩΗ και μετά να μας βοηθάτε με το έναν η με το άλλον τρόπο!»

Ο ίδιος μας δηλώνει στο Presspublica ότι η πρωταρχική ανάγκη δημιουργίας του ήταν η αυτονομία των ΑΜΕΑ, εν έτει 2016, όπου η κάθε Πολιτεία κινείται με ρυθμούς ελέφαντα! «…Κρίνω ότι η κοινωνία έχει κολλήσει σε ένα από τα πέντε σταδία ανάπτυξης του Piaget! Δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Υπάρχει ευαισθησία και ανθρωπιά μόνο όταν υπάρχει χρήμα να ξοδευτεί προς τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΑμεΑ. Αντίθετα, με έναν φτωχό ΑμεΑ η ένα προσφυγόπουλο που δεν έχει στον ήλιο μοίρα κανείς δεν θέλει να μπλεχτεί. Όλοι τους παραπέμπουν στον επόμενο να βρει λύση!»

– Κύριε Καλούπη, με ποιά αφορμή ξεκινήσατε το «Disabled book»;

– Υποθέτω ότι από πάντα υπήρχε η  ιδέα μέσα μου να δημιουργήσω μια ψηφιακή πλατφόρμα ισάξια του facebook, αλλά το έθεσα σε εφαρμογή, όταν πριν περίπου από έξι μήνες έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από έναν φίλο με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, ο οποίος μου έλεγε «μακάρι να υπήρχε ένα facebook για άτομα που έχουν προβλήματα, όπως εμείς». Έτσι, επειδή κι εγώ αντιμετωπίζω κινητικά προβλήματα, δημιούργησα αυτή την πλατφόρμα από το σπίτι μου, για να καλύψω μια ανάγκη για επικοινωνία και εξωστρέφεια των ανθρώπων με αναπηρία, που είμαστε θα έλεγα αποκλεισμένοι και παραγκωνισμένοι. Το ξέρετε πως σήμερα προς το τέλος του 2016 υπάρχουν άνθρωποι που δεν βγαίνουν από το σπίτι τους  πέντε μέτρα να πάνε μέχρι το περίπτερο και να ξαναγυρίσουν πίσω; Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το δημιούργησα, αυτή ήταν η ανάγκη που «γέννησε» το disabled book. Η αυτονομία.

disabled-book-2

– Σε ποιές κοινωνικές ομάδες απευθύνεται; Μόνο στους ανθρώπους με αναπηρία;

– Καταρχάς δεν είμαστε ακόμη μία ιστοσελίδα η blog που ζητάει διορισμό στο Δημόσιο ή κάποια αύξηση στην σύνταξη της τάξεως των 10 ευρώ η που καταγγέλλει τα ΚΕΠΑ! Η προοπτική της πλατφόρμας είναι να προσελκύσουμε τα Πανεπιστήμια, τους φοιτητές κ.ο.κ και να τους ενεργοποιήσουμε θετικά ως προς την κατεύθυνση της έρευνας νέων τεχνολογιών για ΑμεΑ, οι οποίες να έχουν εγκριθεί από άτομα με αναπηρία. Έπειτα δεύτερος πυλώνας είναι το social impact, να ενσωματωθούν δηλαδή οι τεχνολογίες αυτές στα Πανεπιστήμια, στις ιδιωτικές ελληνικές και ξένες εταιρείες, ώστε να δει όλος ο κόσμος τα υπέροχα τεχνολογικά επιτεύγματα, και όταν λέμε όλος ο κόσμος, το εννοούμε. Ακόμη και οι αποκλεισμένοι, οι τυφλοί, οι κωφοί και οι βαριά κινητικά ανάπηροι.

disabled-book-3

– Τί μπορεί να προσφέρει σε έναν απλό χρήστη με ειδικές ανάγκες/ικανότητες ή σε μία κοινότητα τέτοιο χρηστών;

– Το disabled book προσφέρει νέες ιδέες για νέες τεχνολογίες για τα ΑμεΑ. Γενικά στόχος μου είναι να αλλάξω τον κόσμο και τον τρόπο που σκέφτεται ο άνθρωπος χωρίς αναπηρία για τον άνθρωπο που έχει αναπηρία. Θέλω να βάλω τέλος στην μιζέρια και την μετριότητα που υπάρχει γύρω από την αναπηρία με τεχνολογίες κορυφής, φτιαγμένες από άτομα με αναπηρία και κόσμο που ενδιαφέρεται πραγματικά. Με τρεις λέξεις μόνο θα πω ότι προσφέρουμε αυτονομία, αυτονομία αυτονομία!

-Το GoWheel πρακτικά, πως μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα, ας πούμε σε έναν άνθρωπο αθλητή και κινητικά ανάπηρο;

– Το Go-Wheel είναι μια πρωτοβουλία δικιά μου, ένα εργαλείο που απλά και γρήγορα μετατρέπει ιστοσελίδες τρίτων, έξω από την πλατφόρμα  disabled book σε προσβάσιμες σαν το disabled book.

Ας το πούμε απλά, ο άνθρωπος αθλητής και κινητικά ανάπηρος αντί να υποχρεωθεί να έρθει σε εμάς που έχουμε τα εργαλεία για να μάθει ποιος σύλλογος τον ενδιαφέρει, πάει κατευθείαν στην πηγή δηλαδή στην ιστοσελίδα του συλλόγου που έχει το εργαλείο  Go-Wheel και ενημερώνετε από εκεί.

– Πως μπορεί ο Δήμος Καλαμάτας ή ο κάθε δήμος να προσφέρει πλεονεκτήματα μέσω του λογισμικού σας και ποιά είναι αυτά για τους δημότες του;

– Ο Δήμος Καλαμάτας και ο κάθε δήμος της Ελλάδας μπορούν εύκολα να προσφέρουν πλεονεκτήματα για τους δημότες τους που έχουν αναπηρία με το να τους παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία να ενημερώνονται γρήγορα και αυτόνομα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Όχι μόνο για θέματα τοπικά αλλά και για θέματα όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός η εκπαίδευση κλπ . Για παράδειγμα, η ζήτηση για τον προσβάσιμο τουρισμό παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα της τουριστικής βιομηχανίας. Ένας στους 5 έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περί το 88% των ανάπηρων κάνει διακοπές, το 50% έχει αναπηρία με κάποια μακροχρόνια πάθηση, το 26% είναι κουφοί ή έχουν μερική απώλεια ακοής, το 23% έχουν δυσκολία στις μετακινήσεις, το 7% είναι τυφλοί ή μερικώς τυφλοί, το 6% έχει αδυναμία μετακίνησης και το 5% έχει μαθησιακές δυσκολίες. Ο οργανισμός «Open Doors» στις ΗΠΑ εκτιμά ότι 17,3 δισ. δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο από ενηλίκους με αναπηρίες στον τουρισμό, όμως η αντίληψη σχετικά με τα προσβάσιμα ταξίδια ενδέχεται να είναι ξεπερασμένη. Οι ανάπηροι είναι γενικά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, με το 58% να χρησιμοποιεί κινητό και ίντερνετ για την υποστήριξη των αναγκών τους.

– Πως θα μπορούσε η πλατφόρμα να συνεισφέρει σε ζωτικά προβλήματα ανθρώπων ΑμεΑ, όπως η πρόσβαση και κυρίως η διατηρησιμότητα της εργασίας τους ή ισάξια και αξιοπρεπή εκπαίδευσή τους;

– Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση, γιατί εγώ και η ομάδα μου έχουμε βάλει στόχο να ανεβάσουμε τον πήχη πολύ ψηλά.

Αρχικά θα προσφέρουμε σε όλους δωρεάν το νέο μας άρθρωμα για μετατροπή ιστοσελίδων που σας εξήγησα παραπάνω, μετά θα  περάσουμε υπότιτλους και νοηματική σε όλα τα βίντεο, θα δημιουργήσουμε κοινότητες με όσους ενδιαφέρονται να μας βοηθήσουν και γενικά θα υλοποιήσουμε οποιαδήποτε ιδέα έχουν τα μέλη μας και αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, την αυτονομία και την αγορά εργασίας γύρω από τα ΑμεΑ.  Θέλουμε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ειδικά σχεδιασμένη για ΑμεΑ να γίνει το μέρος όπου όλοι θα έρχονται να βλέπουν την πρόοδο που γίνεται σε ότι αφορά την αναπηρία και την υγεία.

Προσπαθούμε να προσελκύσουμε τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές να έρθουν να μας παρουσιάσουν τις νέες ιδέες τους γύρω από την αναπηρία, τις επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες που είτε έχουν μια επιχείρηση  είτε έχουν startup να έρθουν να μας δείξουν τι έχουν καινοτόμο γύρω από την αναπηρία. Τους εθελοντές, τους μέντορες κλπ όλους με νέες ιδέες γα να δούμε εμείς τα ΑμεΑ και προπάντων να δει ο υπόλοιπος κόσμος όλα τα υπέροχα που γίνονται στην γη και που μέχρι τώρα δεν υπήρχε ένα ελεύθερο βήμα να το παρουσιάσουν.

Γι’ αυτό την λόγο έχουμε πάει στην Goggle, στον βασιλιά της Δανίας, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στους Ελληνικούς  δήμους και σε άλλες εταιρείες παντού. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε  ενεργούς πολίτες που μαζί θα χτίσουμε Υγιείς Κοινωνίες για την Αναπηρία,  την  αυτονομία και την ελεύθερη  πρόσβαση στην πληροφορία, στις υπηρεσίες και στην αγορά εργασίας.

– Κύριε Καλούπη, θα ήθελα την άποψή σας και για τα εξής: Το διαδίκτυο μπορεί να παρέμβει ως καταλύτης σε πιο ανθρώπινες κοινωνικές «πολιτικές», εκεί που η Πολιτεία αδυνατεί;

– Είμαι προγραμματιστής με αναπηρία, στο μόνο μέσο που δεν μπορούν οι άνθρωποι χωρίς αναπηρία να με ανταγωνιστούν, το διαδίκτυο. Πιστεύω, η Πολιτεία αδυνατεί σε πολλά πράγματα, ο λόγος είναι ότι κινείται όπως οι ελέφαντες, και θα ήταν τρελό να σας πω ότι θα γίνει ξαφνικά γρήγορη σαν τους γατόπαρδους! Όμως το θετικό είναι ότι άνθρωποι με γνώσεις από όλες τις χώρες  εξαιτίας του διαδικτύου προσπαθούν να διδάξουν την Πολιτεία να κάνει γρηγορότερα και περισσότερα πράγματα με νέες τεχνολογίες όπως η πλατφόρμα μου. Σε 10 χρόνια από τώρα ρώτησέ με ξανά και θα σου πω εάν τα καταφέραμε η όχι!

– Ποιές είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που διαθέτει το ‘’Disabled book” σε ευαίσθητες ομάδες, όπως ανήλικοι χρήστες ή με νοητική υστέρηση;

– Το προσωπικό του Disabled book θα αφαιρέσει ακατάλληλες ή με πνευματικά δικαιώματα εικόνες. Παράλληλα λογισμικό ασφαλείας ψάχνει αυτόματα λέξεις κλειδιά, όπως λέξεις ακατάλληλες, κινητά, τηλέφωνα, διευθύνσεις προφίλ από το facebook κλπ, που πιθανόν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι χρήστες και λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα. Έχουμε αναγκαστεί να διαγράψουμε πολλούς λογαριασμούς που δεν σεβάστηκαν τις ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους, επίσης σε μια περίπτωση  ενημερώσαμε την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για έναν απατεώνα που παρίστανε τον λογιστή, χωρίς πτυχίο, έδινε δήθεν δωρεάν συμβουλές για ΑμεΑ, παρίστανε τον ακτιβιστή, τον συνήγορο των ΑμεΑ, ένας θεός ξέρει… Πάντως έφυγε από εμάς και μετακόμισε στο facebook όπου φυσικά δεν υπάρχει έλεγχος.

– Κρίνετε ότι η στροφή που έχουμε κάνει ως κοινωνία στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΑμεΑ έχει να κάνει με την ευαισθησία και την ανθρωπιά μας ή προέρχεται από το ένστικτο επιβίωσής μας…;

– Χμμμ όχι καμία σχέση με ότι αναφέρεις, κρίνω ότι η κοινωνία έχει κολλήσει σε ένα από τα πέντε σταδία ανάπτυξης του Piaget! Δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Υπάρχει ευαισθησία και ανθρωπιά μόνο όταν υπάρχει χρήμα να ξοδευτεί προς τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΑμεΑ. Αντίθετα, με έναν φτωχό ΑμεΑ η ένα προσφυγόπουλο που δεν έχει στον ήλιο μοίρα κανείς δεν θέλει να μπλεχτεί. Όλοι τους παραπέμπουν στον επόμενο να βρει λύση!

– Ποιά η αξιοπρέπεια του διαφορετικού; Σε τι συνίσταται; Γιατί την παρακάμπτουμε;

– Η αξιοπρέπεια είναι μια ηθική κατηγορία της ελευθερίας μας. Στα ΑμεΑ η έννοια της ελευθερίας είναι διαφορετική από την έννοια της ελευθερίας αυτών που από τύχη δεν έχουν σήμερα αναπηρία. Και αυτό είναι το θέμα, ποιά είναι τα όρια. Η ιδιωτική ελεημοσύνη ή η κρατική φιλανθρωπία είναι καλύτερη;… Εγώ δεν συμφωνώ να μας βαφτίζετε πρώτα ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΓΙΑ ΖΩΗ και μετά να μας βοηθάτε με το έναν η με το άλλον τρόπο!

https://www.youtube.com/watch?v=-3GECDvBfnQ

https://www.youtube.com/watch?v=mF6Ke_Aa4Jk

https://www.disabledbook.com/

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπράβο! H Ελλάδα χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν μέσω της τεχνολογίαs. Πολλοί μαθητές με αναπηρία έχουν μεγάλο πρόβλημα να χρησιμοποιούν το internet. Ayτο σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερες μαθησιακές δυσκολίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here