Πέθανε ο ψυχίατρος και πρώην υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Στεφανής

Πέθανε χτες το βράδυ σε ηλικία 88 ετών, ο καθηγητής Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Είχε γεννηθεί το 1928 στην Καλαμπάκα και είχε σπουδάσει στην Iατρική Σχολή της Αθήνας, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στον Καναδά, στο Eθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των ΗΠΑ και στο Oμοσπονδιακό Ψυχιατρικό Nοσοκομείο St. Elizabeths στην Ουάσιγκτον. Το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Eλληνικής Ψυχιατρικής και Nευρολογικής Eταιρείας, πρόεδρος της Eπιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας  από το 1977 εως το 1983, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Eταιρείας από το 1983 έως το 1990 και πρόεδρος της Διεθνούς Eταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Kατάθλιψης. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημιας Αθηνών της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

Από το 1996 έως το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 έως τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε υπουργός υγείας

Ζουσε στην Αθήνα

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά: «Ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας. Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here