Πέθανε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ

Η Ζούνκο Ταμπέι, η πρώτη γυναίκα που αναρριχήθηκε στο Έβερεστ και αργότερα στις επτά ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου, πέθανε στην ηλικία των 77 ετών ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Η Ταμπέι ήταν μέλος της Αποστολής Γυναικών της Ιαπωνίας στο Έβερεστ το 1975, όταν έφτασε στην κορυφή του θρυλικού βουνού, η οποία είναι και η ψηλότερη στον κόσμο, στα 8.850 μέτρα.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2012 στην εφημερίδα Japan Times, αναπολούσε το επίτευγμά της και περιέγραφε την αντιμετώπιση πολλών ανθρώπων για την αποστολή στα Ιμαλάια η οποία αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες.

«Τη δεκαετία του ’70 στην Ιαπωνία οι άντρες εργάζονταν και οι γυναίκες έμεναν σπίτι», είπε η Ταμπέι, η οποία την εποχή εκείνη άφησε την ηλικίας 3 ετών κόρη της στη φροντίδα του άντρα της και συγγενών της για να ανέβει στο Έβερεστ. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μην αναρριχηθώ σε εκείνο το βουνό, ό,τι και να έλεγαν οι άλλοι», είπε.

Η Ταμπέι το 1992  έγινε η πρώτη γυναίκα που έφτασε τις ψηλότερες κορυφές σε κάθε μια από όλες τις ηπείρους του κόσμου. Αργότερα αφιέρωσε το χρόνο της στην προώθηση της βελτίωσης της προστασίας των βουνών ενώ συνέχισε τις αναρριχήσεις.

Η τελευταία διαδρομή της σε βουνό ήταν μια εκδρομή φέτος τον Ιούλιο στο βουνό Φούτζι της Ιαπωνίας με μια ομάδα παιδιών ενός γυμνασίου από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μιας περιοχής που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από έναν καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι το 2011

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here