Πάπας Φραγκίσκος: Δεν πρέπει να ταυτίζεται το Ισλάμ με τη βία

Δεν θα πρέπει να ταυτίζεται το Ισλάμ με τη βία, τόνισε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πάπας Φραγκίσκος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την πενθήμερη επίσκεψή του στην Πολωνία, λέγοντας ταυτόχρονα πως «Αν μιλήσω για την ισλαμική βία θα πρέπει να μιλήσω και για τη βία των καθολικών».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πάπα Φραγκίσκου, η βία δεν ταυτίζεται με καμία θρησκεία, γεννάται ωστόσο από τον φονταμενταλισμό, ο οποίος υπάρχει σε όλες τις θρησκείες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δολοφονία του 85χρονου ρωμαιοκαθολικού ιερέα στην πόλη Ρουέν της Νορμανδίας, ο πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι «Νομίζω ότι σχεδόν σε όλες τις θρησκείες υπάρχει πάντα μια μικρή ομάδα φονταμενταλιστών, έχουμε και εμείς οι καθολικοί. Δεν θέλω να μιλάω για την ισλαμική βία, διότι κάθε μέρα που κοιτάζω τις εφημερίδες, βλέπω ότι υπάρχει βία και εδώ στην Ιταλία. Καθημερινά κάποιος σκοτώνει τη φίλη του ή τη μητέρα του».

Επιπλέον, ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να ταυτιστεί το Ισλάμ με τη βία, προσθέτοντας ότι «Αν μιλήσω για την ισλαμική βία θα πρέπει να μιλήσω και για τη βία των καθολικών. Δεν χρησιμοποιούν όλοι οι μουσουλμάνοι βία, όπως ούτε και όλοι οι καθολικοί».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτίες που γεννούν την τρομοκρατία, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανέφερε ότι «Οι πρωταρχικοί λόγοι της τρομοκρατίας είναι η κοινωνική αδικία και η ειδωλολατρία του χρήματος. Ξέρω ότι είναι επικίνδυνο να το πω αυτό, αλλά η τρομοκρατία αναπτύσσεται όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή και όταν τα χρήματα θεοποιούνται και τίθενται στο επίκεντρο του κόσμου», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, συμπληρώνοντας πως «Αυτός είναι ο πρώτος λόγος ύπαρξης της τρομοκρατίας και στρέφεται εναντίον όλης της ανθρωπότητας. Ας μιλήσουμε γι ‘αυτό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here