Πάνω από 25.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τον Ιούλιο στην Ιταλία – Ραγδαία αύξηση επαναπροωθήσεων από την Αυστρία

Αύξηση 12% στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι καταγράφει για τον Ιούλιο του 2016 η Frontex, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία τον περασμένο μήνα να υπολογίζονται σε περισσότερους από 25 χιλιάδες.

Η αύξηση σε σχέση με το 2015 παρατηρείται για τον μήνα Ιούλιο, ωστόσο παραμένει σταθερός φέτος ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών σε σχέση με τα περσινά δεδομένα για το πρώτο επτάμηνο του έτους, με τον αριθμό των ροών προς την Ιταλία να υπολογίζεται περίπου στους 95.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η πλειοψηφία των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία, κατάγωντας από τη Νιγηρία και την Ερυθραία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Frontex, ενώ αναφέρει ότι η ποιότητα των σκαφών, με τα οποία οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές φτάνουν στην Ιταλία, επιδεινώνεται διαρκώς.

«Τους τελευταίους μήνες, τα τέσσερα από τα πέντε σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λαστιχένιες βάρκες κακής ποιότητας», αναφέρει η Frontex στην ανακοίνωσή της, και προσθέτει ότι «Πολλοί από τους μετανάστες είπαν πως τους εξανάγκασαν διά της βίας να μπουν μέσα σε μικρά φουσκωτά και μικρά ξύλινα σκάφη παρόλο που φοβούνταν για τη ζωή τους».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση γύρω στο 97% στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.

Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που επαναπροωθείται στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας

Τετραπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών επαναπροωθεί η αστυνομία της Αυστρίας στα σύνορα με την Ιταλία σε σχέση με τον Μάιο του 2016, εξαιτίας της αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα, αλλά και της αύξησης του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

«Η κατάσταση για εμάς είναι ακόμη σχετικά χαλαρή», δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Τιρόλου Ίντελμπερτ Κέλερ, προσθέτοντας ότι «Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία μας ανησυχούν πολύ», αναφερόμενος στην αύξηση των ροών προς την Ιταλία.

Η αυστριακή αστυνομία έδιωχνε 35-50 ανθρώπους που εισέρχονταν παράτυπα στην Αυστρία από την Ιταλία καθημερινά τον Ιούλιο, ενώ ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περίπου 10 την ημέρα τον Μάιο, διευκρίνισε ο Κέλερ.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων, σχετικά με τη μετανάστευση, όπως την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών, εντός μιας ώρας, στην περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα τους για τη χορήγηση ασύλου.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, προσπαθεί να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της φύλαξης των συνόρων της χώρας με τα γειτονικά κράτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Κρίστιαν Κερν, η Αυστρία προμηθεύει εξοπλισμό και προσωπικό για να βοηθά χώρες όπως η Ουγγαρία να φυλάσσουν τα σύνορά τους, και ταυτόχρονα σχεδιάζει να προσφέρει ανάλογη υποστήριξη και στη Σερβία.

Τέλος, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη βόρεια Ιταλία προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές διόδους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, έπειτα από το πρόσφατο επεισόδιο στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας, ελπίζοντας στο να τους επιτραπεί η διέλευση στην Ελβετία, ωστόσο η Βιέννη είναι ανήσυχη για το ενδεχόμενο της αναζήτησης εναλλακτικής διόδου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here