Πάει για τέταρτη θητεία η Μέρκελ, λένε Χριστιανοδημοκράτες

Κορυφαία στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εμφανίζονται σίγουροι πως η Άνγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία στις εκλογές του 2017.

Η ίδια η Μέρκελ, που πρόκειται άμεσα να υποδεχθεί στο Βερολίνο τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει τις προθέσεις της.

Η Μέρκελ έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στο εσωτερικό της Γερμανίας εξαιτίας της στάσης της στο προσφυγικό -για τους επικριτές της, κράτησε «στάση ανοικτών πυλών». Όσο κι αν, ακόμη, δεν έχει αναδειχθεί προσωπικότητα που θα μπορούσε να σταθεί με ίδιες αξιώσεις απέναντί της στις κάλπες το φθινόπωρο του 2017, η δυναμική ενίσχυσης του ξενοφοβικού AfD απειλεί την απήχηση του CDU -με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για το μετεκλογικό συσχετισμό δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του CDU για την Εξωτερική Πολιτική Νόρμπερτ Ρέτγκεν ανέφερε κατηγορηματικά, μιλώντας την Τρίτη στο αμερικανικό CNN, πως «η Μέρκελ θα θέσει υποψηφιότητα ξανά για καγκελάριος».

Με τη συζήτηση να έχει περιστραφεί γύρω από την επικράτηση του Τραμπ, ο αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ρέτγκεν αν η Μέρκελ «αντιλαμβάνεται» ότι πλέον είναι η ηγέτης στο δυτικό κόσμο «που συγκρατεί μία τάξη βασισμένη στην ελευθερία».

Ο Ρέτγκεν απάντησε πως η Μέρκελ «είναι απολύτως αποφασισμένη και έτοιμη» να συνεισφέρει σε αυτό, αλλά υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να παρουσιάζουμε τη Γερμανία ως την «τελευταία των Μοϊκανών», χρειάζεται διεθνής συνεργασία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here