Ο υπουργός Παιδείας επαναφέρει τις μετεγγραφές φοιτητών εξωτερικού

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανοίγει πάλι ο δρόμος των μετεγγραφών  για τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.  Οι μετεγγραφές είχαν καταργηθεί δια νόμου  το 2003, επί υπουργίας Π. Ευθυμίου αφού  είχαν προηγηθεί   απανωτές καταγγελίες για  μετεγγραφές μαϊμού με πλαστά πιστοποιητικά υγείας. Στα σκάνδαλα  είχαν εμπλακεί και γόνοι καθηγητών Πανεπιστημίων.

Στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας και  θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχει διάταξη που δίνει , κατ΄εξαίρεση, τη δυνατότητα  σε Έλληνες φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό να πάρουν μετεγγραφή και να συνεχίσουν τις σπουδές τους, σε αντίστοιχο Ίδρυμα  της χώρας μας.

Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών θα είναι ίσος με το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων για το αντίστοιχο τμήμα , εκτός εάν  το τμήμα εισηγηθεί διαφορετικά ποσοστά.  Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα κατατίθενται στο Υπουργείο Παιδείας και θα εξετάζονται από πενταμελή επιτροπή. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι  μέλος του δικαστικού σώματος και μέλη της επιτροπής , ένας εκπρόσωπος που θα υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των  Πρυτάνεων, ένας εκπρόσωπος από τη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ και δύο εκπρόσωποι της  Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εργο της επιτροπής θα είναι να εξετάζει  και να εγκρίνει τις τεκμηριωμένες εκείνες περιπτώσεις των αιτήσεων, οι οποίες  θα δικαιούνται, βάσει του νόμου να πάρουν μετεγγραφή.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις, χορήγησης κατ’  εξαίρεση μετεγγραφής , θα οριστούν με υπουργική απόφαση μετά τη ψήφιση του νόμου. Θεωρείται βέβαιο όμως ότι στις  κατηγορίες των προϋποθέσεων συμπεριλαμβάνονται  θέματα υγείας, οικονομική κατάσταση καθώς και  πολύτεκνοι, ορφανοί κλπ.  Μετεγγραφές δεν θα επιτρέπονται  για :

α. τους επί πτυχίω φοιτητές ή φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών
β. τους φοιτητές οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο, όπως αυτός ορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here