Ο ISIS πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις με 60 νεκρούς στη Δαμασκό

Ενώ στη Γενεύη οι αντιμαχόμενες πλευρές ξεκίνησαν συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και την αναζήτηση ειρηνικής λύσης, μια τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, με τουλάχιστον 60 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, τάραξε την μεγαλύτερη σιιτική συνοικία της Δαμασκού.

Η συντονισμένη βομβιστική επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος,  σημειώθηκε κοντά στο τέμενος Σαγίντα Ζεϊνάμπ όπου υπάρχει το μαυσωλείο της Ζεϊνάμπ, μιας από τις εγγονές του προφήτη Μωάμεθ και πολλοί σιίτες προσκυνητές από το Ιράν, το Ιράκ, τις χώρες του Κόλπου και τον Λίβανο επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο αυτό.

 

 

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 20 σιίτες μαχητές, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Νωρίτερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε κάνει λόγο για 45 νεκρούς και 110 τραυματίες. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Σε ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει ότι δύο μέλη του πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένα, κοντά στο σιιτικό τζαμί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε αρχικά μεταδώσει ότι 30 ήταν οι νεκροί από τις εκρήξεις. Το πρακτορείο ανέφερε ότι η μια έκρηξη οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και οι άλλες προκλήθηκαν από δύο καμικάζι.

Τον Φεβρουάριο του 2015, το τζαμί αποτέλεσε στόχο επίθεσης αυτοκτονίας στην οποία τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε σημείο ελέγχου κοντά στο τέμενος.

Τον ίδιο μήνα, έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε λιβανέζους σιίτες προσκυνητές στο τζαμί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here