Ο Τσίπρας, το δημοψήφισμα και ο διπλά προδομένος Ολάντ-Υπέρ του Grexit Μέρκελ και Λαγκάρντ

Στο βιβλίο “Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά” που έγραψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde και περιλαμβάνει σκέψεις και δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, οι αναφορές για την Ελλάδα και τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, δεν περιορίζονται στη συνομιλία με τον Πούτιν για τη διερεύνηση εκτύπωσης δραχμών στη Ρωσία.

Οπως αναφέρει η Μαρία Δεναξά στη Real, υπάρχουν και άλλες αναφορές για το δημοψήφισμα αλλά και την κρίσιμη διαπραγμάτευση της 17ης Ιουλίου 2015 και το ρόλο της Μέρκελ που έδειχνα να μην πιστεύει τον έλληνα πρωθυπουργό και να εξετάζει σοβαρά το σχέδιο Grexit του Β. Σόιμπλε.

Το δημοψήφισμα 

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Ολαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας ότι στην υπόθεση του δημοψηφίσματος, αισθάνθηκε «διπλά προδομένος» από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

τσιπρας μερκελ ολαντ ιν τιμε

«Η πρώτη φορά, ήταν όταν πραγματοποίησε ένα δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένει τις τελικές προτάσεις. Πήρε ένα πρόχειρο έγγραφο, προσχέδιο βάσης των διαπραγματεύσεων, το δημοσιεύει και λέει: «Δεν συμφωνώ μ’ αυτό», τη στιγμή που ο Γιούνκερ είχε κάνει νέες προτάσεις…».

Από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως τη διεξαγωγή του, ο Ολάντ με, αλλά και χωρίς την Μέρκελ, πολλαπλασίασε τις επαφές με τον Τσίπρα, προσπαθώντας να τον μεταπείσει.

Πίστεψε, μάλιστα, ότι τα κατάφερε, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε την πραγματοποίηση του.

«Και τελικά, έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Διατηρώ το δημοψήφισμα και καλώ προς ψήφιση του ΟΧΙ”. Ορίστε, τελείωσε…», είπε με λύπη ο Ολαντ που ένιωσε προδομένος για μια δεύτερη φορά, περισσότερο και από τη πρώτη.

«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένας δύσκολος ομόλογος», λέει ο Γάλλος πρόεδρος, γελώντας.

Μέρκελ σε Ολαντ: Γιατί πιστεύεις ακόμα τον Τσίπρα;

Σύμφωνα με τους γάλλους δημοσιογράφους-συγγραφείς του βιγλίου, η Ανγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, γύρισε και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο γιατί πιστεύει ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς θεωρούσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κλειστεί καμία συμφωνία.

Ζήτησε, μάλιστα, την άδεια του Ολαντ, ώστε ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, να εξετάσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε το plan B που είχαν φτιάξει οι γερμανικές αρχές για τη διαδικασία του Grexit.

«Η Μέρκελ μου είπε: “Γιατί πιστεύεις ακόμα ότι ο Τσίπρας θέλει πραγματικά μια συμφωνία, τη στιγμή που επί εβδομάδες δεν μπορέσαμε να την επιτύχουμε;”

Οι καλές προθέσεις της Γαλλίας χτυπούν πάνω στην αδιαλλαξία της Γερμανίας.

«Εγώ, η δικιά μου κοινή γνώμη είναι πραγματικά υπέρ της εξόδου», λέει η καγκελάριος για να εισπράξει την εξής απάντηση εκ μέρους του Ολαντ:

«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκτός κι αν οι Έλληνες κάνουν απίθανη αυτήν την εξέλιξη».

«Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου, επιτρέπεις στον Μισέλ Σαπέν, να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;» ρωτάει η Μέρκελ.

«Δεν θα επιτρέψω στον Μισέλ Σαπέν να μιλήσει για το σχέδιο Β, παρά μόνο εάν κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο Α», της απαντάει ο Γάλλος πρόεδρος».

«Τα σκυλιά οι Γερμανοί» θέλουν έξοδο της Ελλάδας

Η γερμανική αδιαλλαξία είχε ενοχλήσει τη γαλλική ηγεσία. Χαρακτηριστική είναι η φράση που φέρεται να έχει πει σύμφωνα με το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Αυτά τα σκυλιά οι Γερμανοί, εχουν πιαστεί από το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

«Το ξέρουμε ότι είναι ικανοί», απαντά ο Ολάντ που, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, «φοβάται ότι οι Γερμανοί εξοργισμένοι από τους δισταγμούς του Τσίπρα, θα πετάξουν έξω από την Ευρώπη τους Έλληνες, όποιες κι αν είναι οι υποχωρήσεις που θα κάνουν».

Και η Λαγκάρντ υπέρ του Grexit

«Υπάρχει μια απόφαση της Μέρκελ που λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του χρέους. Ναι αλλά αυτό είναι φυσιολογικό λέει ο Σαπέν. Κι εμείς το ίδιο λέμε. Η Λαγκάρντ δεν μας διευκολύνει γιατί εκείνη μιλάει πάντα για απομείωση του χρέους, συμπληρώνει ο Ολαντ. Το ΔΝΤ, εάν πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση αυτό σημαίνει ότι είναι υπερ του GREXIT καταλήγει ο Σαπέν. Ναι αυτό πιστεύω, συμπληρώνει ο Ολαντ.

Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου. Μου το έχει πει. Με επιχειρήματα τα οποία μπορούμε να ακούσουμε. Πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αναστολή της από την ζώνη του ευρώ», αναφέρεται στη συνέχεια του αποσπάσματος.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here