Ο τζογαδόρος κ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα «έπαιξε και έχασε»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Με μιά νέα, προκλητικά εξωθεσμική δήλωση, που υπερβαίνει το ρόλο του, ως εγγυητή της ενότητας και της καλής λειτουργίας της Ευρωζώνης, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, έρχεται να ευθυγραμμισθεί πλήρως με τα γεράκια του «ευρωπαικής γραφειοκρατίας» και το νεοφιλελεύθερο  ιερατείο της ΕΕ.

«Η Ελλάδα ‘έπαιξε και έχασε’ σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες» δήλωσε, σχολιάζοντας εμμέσως τα όσα του αποδίδει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Οικοινομικών Γ. Βαρουφάκης, σχετικά με παραπλανητικές διαβεβαιώσεις που φέρεται να τους έδωσε ο ίδιος και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«H ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανόνες της» υποστήριξε ο Ντάϊσελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws.

Ο κ. Τσίπρας είχε πεί, ότι λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο ο κ. Ντάιλσεμπλουμ όσο και ο κ. Ντράγκι, διαβεβαίωσαν ότι αμέσως μετά την συμφωνία και υπογραφή θα αποκατασταθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ όσον αφορά την παροχή ρευστότητας και το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων. «Ηταν λάθος που εμπιστευθήκαμε την προφορική τους διεβαβίωση» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας ουσιαστικά για παραπλάνηση της ελληνικής κυβέρνησης από δύο εκπροσώπους κορυφαίων ευρωπαικών θεσμών.

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο πολύ κ. Ντάισλεμπλουμ αποκαλύπτει ότι είναι μάλλον οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της ΕΕ και της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα με όρους τζόγου και τυχοδιωκτισμού και όχι η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση οι καθαρά θριαμβικές και απειλητικές φράσεις του επικεφαλής του Eurogroup, δεν τιμούν τις δημοκρατικές αρχές του σεβασμού της λαικής κυριαρχίας και της ισοτιμίας μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

«Πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ θα υπάρξει μόνο μετά από σταθερή συμφωνία στο Eurogroup» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και επανέλαβε ότι ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας, τη στιγμή που -όπως είπε- «η Ελλάδα δεν τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά δε τη νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, υποβάθμισε τη σημασία της κυβερνητικής κίνησης, λέγοντας ότι δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

«Είχα επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε -πέραν των σύνθετων συνομιλιών για το περιεχόμενο- πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Χρειαζόμαστε αρκετούς υπουργούς. Όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Το εύρος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγάλο. Είπα ότι θα βοηθούσε αν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που μιλάει απευθείας με τον πρωθυπουργό. Αυτό το συμφωνήσαμε το Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Η απάντηση του Μαξίμου

Αργά το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου, με ανεπίσημη πληροφόρηση έσπευσε να διαψεύσει, για μιά ακόμη φορά τους ισχυρισμούς του Ολλανδού υπουργού. Οπως ανέφεραν κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος:

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει. Ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και Υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here