Ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ορκιστηκε σήμερα ο Κωνσταντίνος  Μενουδάκος, τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)

Στην τελετή ορκωμοσίας παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο νέος γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής και τέως σύμβουλος του ΣτΕ,  κ. Πέτρος Χριστόφορος, και ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ, Χρήστος Γεραρής.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε σχετικά:

«Είμαι  ευτυχής διότι μέσα σε δέκα μήνες έγινε η επιλογή των μελών των τεσσάρων από τις πέντε ανεξάρτητες Αρχές της χώρας και εκκρεμεί μόνο η επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραασης (ΕΣΡ). Αυτό δεν ήταν εύκολο  σε μία Βουλή με οκτώ κόμματα και ενώ διανύουμε μία εποχή όπου η περίφημη παγκοσμιοποίηση θέτει εν αμφιβόλω σειρά δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την πολιτεία η σημερινή ημέρα, καθώς

* «Το  θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας. Η πολιτεία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Ο νέος πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι η Αρχή, λίγο πριν συμπληρώσει 20 χρόνια από την ίδρυσή της,

«Έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας. Και γι αυτό το λόγο  η Αρχή έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ουσιαστικός φορέας προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων»

Επίσης, αναφέρθηκε στη ψήφιση νέου κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Αρχής, ο εν λόγω κανονισμός διευρύνει τα δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων και αυξάνει αντιστοίχως τις υποχρεώσεις των προσώπων που διενεργούν επεξεργασία των δεδομένων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνστναντίνος Μενουδάκος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και είναιπαντρεμένος -έχει ένα παιδί

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές δημόσιου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris 2.

Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 12.5 2014.

Διορίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1972 ύστερα από εισαγωγικό διαγωνισμό. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του δικαστηρίου από το 2001 έως το 2012 και πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του Δικαστηρίου κατά την περίοδο 2003 – 2012. Στις 30 Αυγούστου 2012 διορίστηκε στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άσκησε καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις 17 Μαΐου 2012 μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Πικραμμένου,  προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει την πρωθυπουργία  Αποχώρησε στις 30 Ιουνίου 2013 λόγω ορίου ηλικίας.

Υπήρξε επίσης πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), επισης πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,  Διευθυντής Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1994-1996) και στη συνέχεια Γενικός Διευθυντής της Σχολής (1996-1999).

Έχει διατελέσει Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).

Μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης τις περιόδους 1985-1989 και 1995-2001.

Κατά την περίοδο 1998-2007 υπήρξε πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here